Nuorten työelämätaitoja ja -tietoutta kartuttanut liki kaksivuotinen Let´s Learn Work hanke päättyi marraskuussa ja hankkeen päätöstä juhlittiin seminaarin merkeissä Kokkolan suomalaisella lukiolla 1.11. Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamassa hankkeessa olivat mukana Kokkolan kaupungin lukiokoulutus sekä maakunnan lukioita ja lisäksi kpedu sekä Centria ammattikorkeakoulu. Hankkeen aikana kehitettiin Let´s Learn Work - kurssi, jota voi jatkossa suorittaa verkossa. Kurssi ohjaa nuorta pohtimaan ja kehittämään omia vahvuuksiaan ja työelämätaitojaan. Hankkeessa kehitettiin myös mentorointimalli, jossa nuorelle etsittiin häntä kiinnostavalta alalta työelämässä toimiva henkilö mentoriksi. Oppaaksi nuorelle laadittiin mentorointitehtäväkirja, jonka avulla hän ensin orientoitui mentoroitavaksi, otti yhteyttä ja sopi tapaamiset mentorinsa kanssa ja vielä lopuksi reflektoi mentorointikokemustaan. Lisäksi opiskelijoille ja mentoreille pidettiin sekä aloitus- että lopetustapaamiset, joissa heitä ohjeistettiin ja kerättiin palautetta mentorointikokemuksesta. Hankkeen ansiosta ideoitiin paljon myös erilaisia työelämäaiheisia työpajoja ja tapahtumia, kuten esimerkiksi Abien skaba, jossa nuoret tiimeinä ratkaisivat yritykseltä saamiaan tehtäviä tai haasteita. Hankkeen myötä myös yhteistyö kaupungin ja alueen yritysten kanssa lisääntyi.
Seuraavassa seminaarin esiintyjiä:
Seminaarin avauspuheenvuoron käytti Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.
Hän korosti, että nuoria odottaa työelämä, jossa asenne ratkaisee. Yhä useampi tulee työskentelemään yrittäjämäisesti, toimii yrittäjänä ainakin osan elämästään tai tekee töitä monipaikkaisesti ja vaihtaa ammattiaan työuransa aikana.
Siksi on olennaista, että on hyvät perustiedot ja yleissivistys, sillä osaaminen on kilpailukyvyn edellytys. Pitää olla taitoa ja halua opetella koko ajan uutta työn ohessa sekä valmiutta sietää
epävarmuutta ja muutoksia. Sekä sisäinen että ulkoinen yrittäjämäinen asenne merkitsee eniten. Tärkeitä taitoja ovat myös rohkeus epäonnistua ja hallittu riskinottokyky.
Hankkeen johtoryhmän puheenjohtaja Timo Lahtinen KOSEK:ilta ja hankeen projektipäällikkö Janette Korpi Centria AMK:lta kertoivat hankkeen taustoista sekä aikaansaannoksista ja vetivät yhteen mitä kaikkea hankkeen aikana saavutimme ja kuinka moni nuori oli toimissa mukana.
Oivaltavia toteamuksia hankkeen varrelta.
Yrittäjyyskasvatus lisää ja vahvistaa nuorissa näitä ominaisuuksia.
Ja juuri tällaisia osaajiahan tulevaisuuden työelämä tarvitsee.
Jukka Saarela Centria AMK:lta haastatteli mentorointiin osallistuneita lukiolaisia ja mentorina toiminutta Natasha Skogia Hycamite Oy:ltä. Lukiolaiset vasemmalta lukien Jarkko Korpi (Kaustisen musiikkilukio), Olivia Komulainen ja Ville Ikola (Kokkolan suomalainen lukio). Nuoret totesivat mm., että mentoroinnissa oli mahdollista kysyä asioita suoraan ammatissa toimivalta henkilöltä ja he kokivat saaneensa tätä kautta vahvistusta omiin urasuunnitelmiinsa.
Seminaarissa oli myös YES ry:n Sanna Lehtosen juontama paneelikeskustelu, jossa keskustelijoina olivat vasemmalta lukien Henri Hautabakka (Centria AMK:n opiskelija, yrittäjä), Jukka Oravainen (YritysKannus), Ruusa-Mari Höyhtyä (Mammun Hyväkakku Oy)
ja Ilona Salomaa-Uusitalo (Kaustisen musiikkilukion rehtori). Panelistit kertoivat muun muassa omasta polusta yrittäjyyteen sekä yrittäjyyden hyvistä ja haastavammista puolista.
Seminaarin huipennuksena esiintyi artisti Arppa yhdessä kitaristinsa Ville-Veikko Airaniemen kanssa. Ennen konserttia nuoret saivat esittää Arpalle kysymyksiä padletin kautta. Lopuksi Arppa hurmasi yleisönsä esittämällä muutamia tuttuja kappaleitaan.
Tässä vielä Arpan ja Ville-Veikon kanssa hankkeessa mukana olleita henkilöitä vasemmalta lukien Joni Autio, Ville-Veikko Airaksinen, Arppa, Mikko Hankaniemi, Aija Peltoniemi, Jukka Saarela ja Janne Peitso. Edessä vasemmalta Anneli Kauppi, Janette Korpi ja Jenni Snåre.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti