maanantai 11. joulukuuta 2023

Vieraita Tampereen klassillisesta lukiosta

Tiistaina 14.11. saapui Kokkolan suomalaisen lukion kutsumana19 hengen ryhmä kemian opiskelijoita kahden opettajansa kanssa Tampereen klassillisesta lukiosta tutustumaan Kokkolan suurteollisuusalueeseen ja yliopistokeskuksella tehtävään akkututkimukseen. Juna-asemalta suuntasimmekin bussilla suoraan Port Toweriin, jossa meidät vastaanottivat Suurteollisuusalueyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Johanna Hylkilä ja KIP Service Oy:n ympäristöpäällikkö Virve Heikkinen.

Johanna ja Virve kertoivat, että kaikki suurteollisuusalueella alkoi aikoinaan Kemiran ja Outokummun tehtaista. Nykyään Kokkola Industrial Park (KIP) on Pohjois-Euroopan suurin epäorgaanisen kemianteollisuuden ekosysteemi, jossa toimii useita kemian- ja metallienjalostusteollisuuden huippuyrityksiä. Alueelle on sijoittunut 16 tuotannollista yritystä (21 teollisuuslaitosta) sekä noin 60 palveluyritystä tukemaan tuotantoyrityksien ydintoimintoja. 
Yritykset työllistävät suoraan 2 400 henkilöä. 
Suurteollisuusalueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Suomen suurin irtotavara- eli bulkkisatama, Suomen suurin transitoliikennesatama sekä Suomen 3. suurin yleissatama, Kokkolan Satama Oy. Satamassa on Pohjoismaiden ainut katettu, joka sään terminaali (AWT).

Virve Heikkinen kertoi kiertotaloudesta esimerkkien avulla. Kokkolan Suurteollisuusalueella kiertotalous teollisine symbiooseineen on ollut tavallista arkea jo vuosikymmenet. Sanonta "toisen jäte on toisen aarre" on toteutunut suurteollisuusalueella kirjaimellisesti. Alueen tuotannolliset yritykset toteuttavat yritysten välistä synergiaa tuotantoprosesseissaan sekä niissä syntyvien sivutuotteiden jatkokäsittelyssä. Näin materiaali- ja energiavirrat tehostuvat ja prosessijätteen määrää voidaan vähentää huomattavasti. Uusia keinoja mietitään jatkuvasti entistä tehokkaamman kiertotalouden edistämiseksi ja toteuttamiseksi. Kokkola Industrial Parkia pidetään Suomen ja koko Euroopan mittakaavassa kiertotalouden edelläkävijänä.

Professori Ulla Lassi kertoi yliopistokeskus Chydeniuksella tehtävästä kemian tutkimuksesta ja erityisesti akkukemikaalitutkimuksesta. Opiskelijat esittivät hänelle myös paljon kysymyksiä.

TKI-asiantuntija ja projektipäällikkö Tatu Hiltunen otti ryhmän vastaan Centria AMK:n puolella.

Vieraille esiteltiin tutkimuslaboratorioita, laitteita ja siellä tehtävää tutkimusta.


Lopuksi saimme nähdä 3D-tulostusrobotin tekemiä kappaleita. Tulostusmassana on käytetty puun ja propeenin seosta, minkä ansiosta kappaleet ovat helppoja käsitellä ja työstää sekä myös kierrättää.

Sekä Tampereen klassillisella lukiolla että Kokkolan suomalaisella lukiolla on luonnontieteen erityinen koulutustehtävä ja tämä vierailu järjestettiin tämän teeman alla. Toivottavasti keväällä pääsemme vastavierailulle tutustumaan Tampereen yliopistoon ja seudun yrityksiin.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti