tiistai 23. huhtikuuta 2024

Kakkosten työelämäpäivä 16.4.

 Kaikille KSL:n toisen vuoden opiskelijoille järjestettiin työelämäaiheinen teemapäivä tiistaina 16.4.

Päivä aloitettiin paneeliskeskustelulla, johon oli kutsuttu Keliberiltä henkilöstökehittämisen asiantuntija Pia Pitkänen, Kaustisen seutukunnan työllisyyskoordinaattori Laura Korhonen, Kokkolan kaupungin työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki ja Soiten rekrytointivastaava Pasi Hautala. Keskustelun moderaattorina toimi abiturientti Vertti Hyyppä.


Panelistien esittäytymisen jälkeen pureuduttiin paneelin aiheeseen eli miksi oikea asenne on niin tärkeä ja millaisia asennetaidoilla työelämässä tarvitaan. Panelistien vastauksissa tuli esille, että esimerkiksi työhaastattelutilanteessa molemminpuolinen avoimuus ja aitous on tärkeää. Kannattaa olla oma itsensä, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Myös työnantajan kannattaa reilusti kertoa, mitä kaikkea kyseinen työtehtävä edellyttää. Niin sanotusti "hyvä ruokkii hyvää" eli pienetkin työtehtävät kannattaa ottaa vastaa ja tehdä ne hyvin. On hyvä tuntea itsensä ja osata sanoittaa omaa osaamistaan. Asioista kannattaa ottaa rohkeasti selvää ja uusia haasteita ei pidä pelätä. Avautuviin tilaisuuksiin pitää osata tarttua.

Seuraavaksi panelisteilta kysyttiin onko eri sukupolvien vuorovaikutustavoissa erovaisuuksia. Sopeutuuko ns. somesukupolvi työskentelemään vanhempien sukupolven kanssa? Panelistit totesivat, että tulevaisuudessa vuorovaikutustaidot korostuvat entisestään ja ne taidot kehittyvät vain harjoittelemalla. Esimerkki vuorovaikutustilanteesta on palautteen antaminen ja sen vastaanottaminen. Siihen panelistit antoivat ohjeen, että virheitä ei kannata korostaa vaan parempi on pohtia miten asiassa päästään eteenpäin ja perustella työntekijälle se, miksi palautetta annetaan. Meille kaikille tulee joskus tilanteita, että joudumme ns. epämukavuusalueelle eli koemme epävarmuutta omasta osaamisesta ja jännitämme tulevaa tehtävää tai esiintymistä. Panelistit kannustivat nuoria haastamaan itseään ja kohtaamaan näitä epävarmuuden hetkiä, sillä ne nimenomaan kehittävät. Töissä ei myöskään aina ole kivaa vaan usein hoidetaan ihan rutiinityötehtäviä. Toisaalta työssä myös joudutaan yhä enemmän ratkaisemaan ongelmia, mikä vaatii vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaitoja.

Eri sukupolvet työelämässä nähdään rikkautena. Uusi sukupolvi osaa kyseenalaistaa käytäntöjä ja sukupolvien kanssakäyminen voi myös saada aikaan ristiriitatilanteita, mutta oikein hoidettuna näiden tilanteiden kautta työkulttuuria ja käytänteitä pystytään kehittämään.


Panelisteja pyydettiin lopuksi kuvittelemaan miltä työelämä näyttää 10 vuoden kuluttua ja mitä terveisiä he nuorille haluavat kertoa. Keskustelijoiden mielestä esihenkilöiden rooli tulee muuttumaan ja työntekijät määrittävät enemmän tavoitteita ja osallistuvat työn kehittämiseen. Työtä voi tehdä useammassa paikassa ja muutos on pysyvä normi, johon kannattaa suhtautua positiivisesti. Edelleen ihmisillä tulee olemaan useita työuria, tulee uusia teknologioita ja ammatteja syntyy, kiinnostutaan uusista asioista ja opiskellaan niitä myös työn ohessa. Kestävä kehitys ja vihreä siirtymä luovat uusia työpaikkoja, myös yrittäjyys on hyvä vaihtoehto. Robotiikasta ja tekoälystä huolimatta ihmisellä säilyy arvokas paikka ja tehtävä organisaatioissa. Omaan terveyden ja hyvinvoinnin vaalimiseen tulee jäädä aikaa, jotta sekä työelämässä että vapaa-ajallaan jaksaa olla luova ja virkeä.

Paneelin jälkeen opiskelijat osallistuivat kolmeen erilaiseen työpajaan erilaisista työelämään liittyvistä teemoista. Työpajojen aiheina olivat sosiaaliset vuorovaikutustaidot, kansainvälisyys, megatrendit, viestintä niin yksilön kuin yrityksen näkökulmasta, työelämätaidot sekä tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen.

Esko Tynkkynen Kokkolan kaupunginteatterilta oli kertomassa sosiaalisista vuorovaikutustaidoista, mm. miten rakentava vuorovaikutus ja väittely eroavat toisistaan.

Halpa-Hallin viestintäpäällikkö Mari Emmes kertoi työelämätaidoista.

Entiset ammattiurheilijat jääkiekkoilija Valtteri Hotakainen 
(edessä) ja jalkapalloilija Patrick Byskata olivat puhumassa urheiluakatemian opiskelijoille ravinnon ja levon tärkeydestä, mutta myös urheilun ja opiskelun yhteensovittamisesta, oman arjen hallinnasta ja aikatauluttamisesta.

Projektipäällikkö Sari Yli-Hukka KOSEK Oy:ltä keskustelutti opiskelijoita Sitran linjaamista megatrendeistä. Ryhmissä pohdittiin esim. mikä megatrendi näkyy jo ja mikä luetelluista megatrendeistä yllättää. 

Keskustellessa huomattiin kuinka useat megatrendit kytkeytyvät toisiinsa, kuten esimerkiksi demokratioiden määrä maapallolla on vähenemässä ja siihen liittyy mm. taloudellisen perustan rakoileminen ja hyvinvoinnin haasteiden kasvaminen sekä poliittisten ja uskonnollisten ideologioiden voimistuminen.

Työpajojen tauolla tavattiin opettajainhuoneessa kahvikupposen äärellä ja vaihdettiin ajatuksia. Etualalla vasemmalla Heini Kaustinen Eezy Oy:stä ja oikealla sinisessä asussa viestintäpäällikkö Susanne Starck Kokkolan Energialta. Susannen vieressä englannin opettajamme Veera Harjupatana.

Kansainvälisyystyöpajassa Centria AMK:n liiketalouden kansainvälisten opiskelijoiden johdolla tutustuttiin eri kulttuureihin, niiden eroihin, erilaisiin uskomuksiin ja stereotypioihin Kahoot-tietovisan avulla. Työpajassa myös haastateltiin Nigerialaista Wasilatia, joka on yrittää ja muotisuunnittelija. Hänen töitään esiteltiin ja hän kertoi miten hänestä tuli yrittäjä, mikä sai hänet tulemaan Suomeen opiskelemaan, mistä hän haaveilee ja millaisia suunnitelmia hänellä on. Lopuksi kaksi bangladeshilaista opiskelijaa kertoivat heidän kulttuurilleen tärkeästä kriketistä.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti