perjantai 22. huhtikuuta 2022

LUMATEK-ilta 21.4.

 

Lokakuussa järjestetty ensimmäinen onnistunut LUMATEK-ilta innosti meitä järjestämään vastaavanlaisen tapahtuman myös keväällä. Tapahtuma oli suunnattu luonnontieteen ja teknologian erityislinjan opiskelijoille ja ohjelmaa oli järjestetty koko illaksi klo 16 - 21 väliselle ajalle. Maistuvissa tarjoiluissa meitä sponsoroivat Prisma ja Minimani. Seuraavassa esittelemme illan kulkua ja ohjelmaa.

Ensin tulee sammuttaa nälkä, sitten jaksaa kuunnella ja osallistua. LUMA-opettajaporukalla paistoimme aikamoisen määrän pitsoja, tässä paistomestarina poseeraa Mikko.

Makuvaihtoehtoja oli monia.


Koulupäivän jälkeen oli kiva jutella kavereiden kanssa kiireettömästi pitsan äärellä.



Haluamme näissä teemailloissa esitellä paikallista yritystoimintaa ja innovaatioita. Tällä kertaa esittelyssä oli ohjelmistoyritys Livion Oy, jota mm. myynnistä vastaava Ville Juuti oli meille esittelemässä. Yritys on perustettu vuonna 2011, se toimii Kokkolassa ja Oulussa ja jälleenmyyntiä on kuudessa eri maassa.

Livion Oy on ohjelmistotalo, joka hyödyntää teknologia osaamistaan tuotteiden kehittämisessä ja projektien toteuttamisessa. Teknologian avulla yritys luon uusia innovaatioita ja palveluita tilanteisiin, joihin halutaan helpotusta tai toimintoihin, joita ihmisen ei ole järkevä suorittaa. Eräs Livion Oy:n tuote on LivionKey avainautomaatti, jonka tarina sai alkunsa tarpeesta, jossa asuntoja ja mökkejä suuria määriä vuokraavat toimijat kokivat avainten luovuttamisen ja vastaanottamisen aikaa ja resursseja vievänä vaiheena. Niinpä Livion Oy kehitti sitä varten älykkään ja etähallittavan avainautomaatin.

Illan aikana oli mahdollista osallistua työpajoihin ja pelata erilaisia pelejä. Kokkolan shakkikerhoa ja sen toimintaa oli esittelemässä Eero Marjusaari, kuvassa takana keskellä.


Pulmapeliä ratkomassa.



Illan aikana meille esiteltiin myös lukiomme voittoisa CanSat-projektiin osallistunut joukkue ja heidän projektityönsä. Kilpailussa piti valmistaa tietyin kriteerein tölkkiin mahtuva pieni satelliitti, jonka piti suorittaa mittauksia ja tulla myös turvallisesti taivaalta alas. Lukiomme joukkueen laatima pienoissatelliitti ammuttiin kilpailussa raketin voimalla 350 m:n korkeuteen, missä se alkoi mittaamaan lämpötilaa, painetta ja kiihtyvyyttä ja lähetti näistä suureista radiolinkillä dataa koko ajan. Kerättyä dataa myös analysoitiin. Joukkueen jäsenet kertoivat, että sen lisäksi, että esim. fysiikassa opittuja asioita pääsi soveltamaan käytännössä, projektiin osallistuminen opetti myös ryhmässä työskentelyn taitoja, ongelmaratkaisutaitoja sekä kielitaitoa. Kilpailussa piti nimittäin olla myös englanniksi esitetty projektin yhteenveto ja esittely. Kilpailussa sai myös paljon uusia tuttavuuksia. Joukkue pääsee edustamaan kesäkuussa Suomea Portugalissa pidettävään kansainväliseen kilpailuun. Sitä ennen satelliitin ominaisuuksia ehtii vielä hioa entistäkin paremmaksi. Toivomme menestystä joukkueelle myös kesäkuussa! CanSat-projektista tulemme julkaisemaan vielä erillisen jutun tässä blogissa.


Satelliittiprojekti keräsi ympärilleen kiinnostuneita.


Kahvi- ja karkkitarjoilu auttoi jaksamaan illan loppuun saakka.


Illan aikana esittäytyi myös Birdlife Keski-Pohjanmaa. Työpisteellä kerrottiin mm. miten netistä pääsee näkemään kevään lintuhavaintoja tai merkitsemään sinne oman havaintonsa. Pisteellä oli myös lintuaiheinen tietovisa, josta parhaat palkittiin.  Kuvassa etualalla Jussi Hannila opastaa kiikaroinnissa.

Reetta ja Saara kertoivat lintuhavainnoistaan Nea Pitkäkankaalle.

Illan aikana järjestettiin myös luonnontiedeaiheinen tietovisa, johon osallistuttiin joukkueittain. Paljon yhdessä oloa ja monipuolista tekemistä riitti illan aikana. Hyvillä mielin siivosimme tiloja illan päätteeksi ja mielessä hahmottuu jo seuraava LUMATEK-ilta ensi syksylle, silloin taas ideoimme kivoja juttuja luonnontieteistä kiinnostuneille.

KSL:n LUMATEK-aineiden opettajat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti