maanantai 2. toukokuuta 2022

CanSat- satelliittiprojektilla positiivista näkyvyyttä lukiollemme

 Koulumme sai vuoden 2021 lopulla mahdollisuuden osallistua tölkkisatelliittikilpailuun, jossa ohjelmoidaan, rakennetaan ja testataan oikea satelliitti. Kilpailun järjestää Euroopan Avaruusjärjestö ja satelliitti toteutetaan kansainvälisten CanSat-sääntöjen mukaan. Projekti huipentuu siihen, kun tölkin kokoinen satelliitti ammutaan raketilla taivaalle keräämään tietoa.

Voittaneet joukkueet: Vasemmalla joukkue Ruotsista ja oikealla valkoisissa huppareissa KSL:n joukkue Zhibo Yang, Eemeli Nissilä, Jaakko Kaasinen, Elsa Rekilä ja Fanny Rovio.

Me olemme BatSat. Tiimiimme kuuluu Jaakko Kaasinen, Eemeli Nissilä, Zhibo Yang, Elsa Rekilä ja Fanny Rovio. Eemeli, Zhibo ja Jaakko kasasivat ja suunnittelivat arduinon ja sen suojakotelon. He myös hoitivat koodaamisen sekä muun teknisen osuuden. Fanny ja Elsa toimivat mediavastaavina. He ottavat kuvia ja videoita kaikesta mitä tiimi tekee. He myös loivat tiimillemme instagram tilin @batsatkokkola. Ennen kisaa pääsimme Kokkola-lehteen kahdesti sekä kerran Keskipohjanmaa-lehteen. Suunnittelimme tiimillemme nimen sekä logon ja teetimme ekologisesti valmistetut hupparit kaikille. Satelliittia ja sen koodia hiottiin kisakuntoon monena iltana.

Antennia tehdään kisapaikalla yliopistolla.

 


Kisaan osallistui 7 tiimiä. Joukkueita oli tullut virosta, suomesta ja ruotsista. Tämän vuoksi kisoissa käytettiin englannin kieltä. Majoituimme ec-hostellissa Vaasassa. Päivät vietimme Vaasan yliopistolla Technobotnian tiloissa. Kisat kestivät neljä päivää 3.4-6.4.2022.


Lähtöpäivänä aloitimme aamulla tavaroiden pakkaamisen koululta autoon. Saavuimme Vaasaan suoraan EC-hostellin aamupalalle. Ensimmäinen päivä kului satelliitin kasaamisessa ja Vaasan yliopiston tiloihin tutustumisessa. Kävimme pitämässä tuomaristolle esityksen, jossa esittelimme itsemme, satelliitin ja tavoitteemme. Esitys sujui hyvin vaikka se pidettiin englanniksi. Illan päätteeksi satelliitti sai kerättyä tarvittavat tiedot ja sen lisäksi siinä oli vilkkuva led valo sekä piippaus ääni löytämistä helpottamaan. Päivän aikana loimme myös instagram tilin, jonne aloimme päivittää tapahtumista ja tiimimme edistymisestä. Ensimmäisestä päivästä jäi hyvä tunne ja satelliitti edistyi huomattavasti.

Saimme kirjoittaa tiimimme nimen raketin kylkeen, jolla satelliittimme laukaistiin.

Tölkkisatelliittia laitetaan valmiiksi juuri ennen laukaisua.

4.4. menimme jälleen Vaasan yliopiston tiloihin, Technobotnialle. Tunnelma oli jännittynyt ja odottavainen, sillä ohjelmassa olisi satelliitin laukaiseminen raketilla taivaalle tietoa keräämään. Lounaan jälkeen matkasimme Söderfjärdenin pellolle kohti satelliittimme tärkeintä hetkeä. Saimme kunnian olla ryhmistä ensimmäinen, joka suorittaa laukaisun. Valitsimme raketeista sinikeltaisen raketin ja latasimme satelliitin sen sisään. Lopulta raketti oli laukaisu valmiudessa. Suoritimme lähtölaskennan ja painoimme nappia josta raketti laukaistiin. Hetki oli hieno ja jäi varmasti jokaiselle meistä mieleen. Laskuvarjo aukeni hyvin ja cansattimme laskeutui hienon näköisesti samaa matkaa alas raketin kanssa. Luvan saatuamme lähdimme noutamaan satelliitin, joka löytyi kävelymatkan päästä läheltä rakettia. Iloksemme satelliitti piippasi ja LED-valo vilkkui aivan niin kuin pitikin. Satelliitti oli myös pysynyt ehjänä ja vain pohja oli hieman kärsinyt. Olimme todella iloisia sillä yhteys satelliittiin oli säilynyt koko lennon ajan ja olimme saaneet tarvittavan datan. Tämän jälkeen Zhiboa haastateltiin tiimistämme Yle Pohjanmaan uutisiin. Kulutimme aikaa pari tuntia odotellessamme muita ryhmiä kunnes bussi saapui ja vei meidät takaisin Vaasan yliopistolle. Ruokailun jälkeen matkasimme Tritoniaan eli opiskelijoiden “kirjastoon”. Siellä meillä oli luento sekä Kahoot-peli. Päivä jäi todella mahtavana kokemuksena mieleen.

Rakettia laitetaan laukaisukuntoon.

5.4. Viimeinen kokonainen päivä käytettiin saadun datan analysointiin ja viimeisen esityksen valmisteluun. Saadusta datasta tehtiin kaavioita ja havaintoja selitettiin. Jotkut toisista tiimeistä kävivät uudelleen Söderfjärdenin pellolla ampumassa satelliitin taivaalle, koska edellisenä päivänä oli mennyt jokin vikaan. Olimme onnekkaita, kun meillä oli sujunut kaikki hyvin ja saimme käyttää koko päivän datan analysointiin. Päivä päättyi Luma Pohjanmaan järjestämään ohjelmaan, jossa oli erilaisia haasteita jaetuille ryhmille suoritettaviksi. Illalla hostelliin saavuttuamme kävimme vielä esitystä läpi ja harjoittelimme puheenvuorojamme. 


Satelliitti sen laskeuduttua maahan ehjänä.

6.4. aamupalan jälkeen kaikki ryhmät kokoontuivat hostellissa sijaitsevaan saliin. Jokainen ryhmä piti esityksen tuomaristolle sekä muille ryhmille. Esityksissä käytiin läpi saatua dataa. Meidän tiimi oli esitysvuorossa toisena. Esiintyminen meni hyvin ja osasimme vastata tuomariston esittämiin kysymyksiin omasta mielestämme hyvin. Katsoimme muiden ryhmien esityksiä vielä yli tunnin ajan. Oli mielenkiintoista nähdä millaista dataa muut ryhmät olivat saaneet ja miten he sen esittelivät. Lounaan jälkeen kaikki tiimit kokoontuivat jälleen saliin ja voittajat julkistettiin. Meidän tiimimme voitti yhdessä ruotsin tiimin kanssa ja saimme kutsun jatkokisoihin Portugaliin. Olimme erittäin iloisia, sillä voitto tuli yllätyksenä meille kaikille. 


Reissu oli kaikin puolin hyvä ja ikimuistoinen. 

Tiimin puolesta Elsa Rekilä ja Fanny Rovio














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti