tiistai 24. lokakuuta 2023

LUMATEK-tapahtuma 10.10.

 Tiistaina 10.10. järjestettiin KSL:n LUMA-linjan opiskelijoille sekä liettualaisille vieraille ja maakunnan luonnontieteistä kiinnostuneille opiskelijoille LUMATEK-tapahtuma, joka alkoi puolelta päivien jatkuen aina iltaan saakka. Tämä kerran yhteisen aloituksen teemaksi oli valittu uusiutuva energia ja kiertotalous. 

Tuuli- ja aurinkoenergiasta ja sen rahoituksesta olivat kertomassa 
vasemmalta Tuomas Candelin-Palmqvist (Myrsky Oy) ja Tatu Mäkimartti (Korpi Capital Oy).
He kertoivat mm., että Suomessa on vielä sangen vähän tuulivoimaloita verrattuna esimerkiksi Saksaan, joka pinta-alaltaan on lähellä Suomea. Suomessa on tällä hetkellä noin 1400 tuulivoimalaa, kun niitä Saksassa on 30 000 kappaletta. Suomessa maantieteelliset olosuhteet tuulivoimalaa ajatellen ovat kuitenkin ihanteelliset, täällä nimittäin tuulee paljon varsinkin talvisin, maasto on tasaista ja maaperä kovaa eli tuulivoimala voidaan pystyttää vakaalle alustalle. 
Suurimmat tuulipuistot Suomessa sijaitsevat Länsirannikon tuntumassa.

Kiertotalousteemaan keskittyneessä paneelikeskustelussa olivat mukana vasemmalta lukien Kokkolan kaupungin ilmastoasiantuntija Jenni Silvola, Thomas Holm elektroniikkaliike Gigantista ja edellä esitellyt tuulivoiman edustajat Tatu Mäkimartti ja Tuomas Candelin-Palmqvist. Keskustelun moderaattorina toimi lehtorimme Janne Jylhä. Panelistit ottivat kantaa seuraaviin pääkysymyksiin:

Miten kiertotalous näkyy yrityksenne toiminnassa ja onko tilanne muuttunut viime vuosien aikana? 
Millä tavalla kestävän kehityksen tavoitteiden mukainen toiminta hyödyttää yritystänne ja toisaalta aiheuttavatko nykyajan vaatimukset suuria kustannuksia? 
Miten viime vuosien geopoliittiset jännitteet (esim. Venäjä, Kiina) näkyvät yrityksenne toiminnassa? 

Yhteisen aloituksen jälkeen oli pitsa- ja limsatarjoilu, 
jonka jälkeen ilta jatkui eri työpajoissa vapaasti kierrellen. 

Tässä ohjelmoidaan Spheroball-legoja kulkemaan tietty merkitty rata.

Pentti Impiö Keski-Pohjanmaan LUMA-keskuksesta veti vesitutkimus-työpajaa. 

Veden ominaisuuksien perusteella saattoi arvata mistä päin mikäkin vesinäyte oli otettu.

Tapahtumassamme oli mukana opiskelijaryhmä opettajineen Nurmon lukiosta, jossa myös on luonnontieteisiin erikoistunut linja. Tapahtuma oli myös osa Let´s Learn Work-hanketta (LLW), jossa mm. tuodaan yritysmaailmaa lähemmäs nuoria. LLW hanke mahdollisti myös illan tarjoilut 😊


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti