perjantai 11. helmikuuta 2022

Tietoa taloudesta ja kesätyöpaikoista sekä uratarinoita

 Tammikuussa kevätlukukauden alettua lukiolla piti olla alkuperäisen suunnitelman mukaan niin kutsuttu jatko-opintopäivä, jonka ohjelmaan oli suunniteltu ensin Kokkolan Nuorkauppakamarin järjestämää ohjelmaa nuorten raha-asioiden hoidosta. Sen jälkeen opiskelijoiden oli määrä osallistua esittelykierroksille, jossa eri aloja edustavat yliopistojen ja korkea-asteen opiskelijat kertoisivat oman alansa opinnoista. Nämä esittelyt jouduimme kuitenkin vallitsevan koronatilanteen takia perumaan. Päivän päätteeksi keskustelupaneelissa eri ammateissa toimivat ihmiset kertoivat omasta opiskelu- ja urapolustaan, kuinka he löysivät oman alansa. Pystyimme kuitenkin toteuttamaan ja etänä opiskelijoillemme tarjoamaan alussa mainitun kauppakamarin tietopaketin ja keskustelupaneelin.

Vasemmalla Kokkolan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Juho Hietala,  Keskipohjanmaa ja Pohjanmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja Teresa Vidjeskog ja henkilöstöpalvelu Eezyn yhteyspäällikkö Aki Lyyski.

 Puheenjohtaja Juho Hietala kertoi, että Nuorkauppakamarin järjestää erilaisia koulutuksia, projekteja ja tapahtumia, joista esimerkkeinä Positiivisin kokkolalainen, Joulupuu ja Päivä Johtajana. Hän kertoi myös, että Nuorten taloustaidot-projektin tarkoituksena on edistää nuorten taloustaito-osaamista, ehkäistä ongelmia ja antaa käytännön vinkkejä oman talouden hoitoon. Projektille on todellista tarvetta, koska tutkimusten mukaan noin 10 %:lla alle 30-vuotiaista on maksuhäiriömerkintä. Maksuongelmat usein alkavat pienistä summista, mutta pitkittyessään voivat saattaa nuoren velkakierteeseen. Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa monella tavalla ja pitkälle elämään. Apua kannattaa siis hakea ajoissa, vaikkakin nuorilla on korkea kynnys hakeutua avun piiriin. Talous- ja velkaneuvoja Teresa Vidjeskog kertoi tarkemmin mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa ja mihin se vaikuttaa. Esimerkein hän valotti miten velkakierre voi saada alkunsa ja kuinka tällaista henkilöä voidaan auttaa. Teresakin painotti sitä, että mahdollisimman varhaisessa vaiheessa asioihin kannattaa pyytää ammattiapua.

Henkilöstöpalvelu Eezyn yhteyspäällikkö Aki Lyyski kertoi nuorten mahdollisuudesta työllistyä Kokkolan seudulla. Hän kävi aloittain läpi millaisiin työtehtäviin lukiolainen voisi työllistyä ja selitti myös millaisia erilaisia työaikamuotoja on olemassa. Itse työn haussa tärkeää on oma tahto ja aktiivisuus. Oma CV kannattaa laatia huolella ja tuoda siinä rohkeasti esiin omaa työkokemusta ja omia vahvuuksia. Oma persoonallisuus saa näkyä, pitää uskaltaa olla oma itsensä ja erottua massasta. Ja lopuksi hän rohkaisi esim. kesätyötä haettaessa jättämään hakemus useampaan paikkaan. Ja vaikka et tavoittelemaasi työpaikkaa saisikaan, niin hyvät tyypit jäävät mieleen ja tulevat työllistymään!

Toinen videolta seurattu tilaisuus oli Sari Yli-Hukan juontama Kohti unelmia-paneelikeskustelu. Sari oli koonnut nuoria eri alojen jo ammatissa toimivia henkilöitä keskustelemaan millaisia ammattiin liittyviä unelma heillä oli omana kouluaikanaan ja millaisia reittejä pitkin he ovat kulkeneet kohti unelmiaan.

Keskustelijat edustivat kirjavasti eri ammattialoja, mukana olivat vasemmalta lukien
Niko Karjalainen, näyttelijä Kokkolan kaupunginteatteri,
Tuomas Pasanen DI konetekniikka ja tuotantotalous Kongsberg Maritime,
Nora Linna lääketieteen lisensiaatti, neurologiaan erikoistuva tohtorikoulutettava,
Emmi Hyyppä graafinen suunnittelija ja valokuvaaja, yrittäjä,
Anna Mäkelä DI materiaalitekniikka ja tuotantotalous Boliden Oy, 
Nea Palonen graafinen suunnittelija ja sisällöntuottaja, merkonomi, Visit Kokkola
ja paneelikeskustelun juontaja Sari Yli-Hukka, joka työskentelee Let´s Learn Work-hankkeessa hanketyöntekijänä vastuualueenaan lukiokoulutus. 

Keskustelulla oli useita funktioita: viestiä alueemme monipuolisista uramahdollisuuksista ja tuoda esille eri työnantajia. Tavoitteena oli herätellä nuoria pohtimaan tulevaisuuden monipuolisia polkuja. Ja kuinka paljon yksilön unelmilla ja vahvuuksien tunnistamisella onkaan merkitystä!

Panelistit saivat jättää lukiolaisille terveiset. Näissä korostuivat armollisuus itseään kohtaan, keskeneräisyyden sietäminen ja omista unelmista kiinni pitäminen. Voit hetkellisesti eksyä suunnitellulta polulta, mutta matkalla kehityt ja voit saada paljon enemmän kuin suorinta tietä kulkemalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti