maanantai 17. tammikuuta 2022

Valmennusleirillä tiedeolympialaisiin


Chemicum, Helsingin yliopiston Kumpulan kampus. Siisti ja moderni opiskeluympäristö. 

Lokakuussa koulussamme oli tilaisuus osallistua MAOL:n järjestämään lukion kemian kilpailuun avoimessa sarjassa, jonka kautta sain mahdollisuuden päästä mukaan Helsingin yliopistossa järjestettyyn kemian olympialaisiin valmentavaan viikkokurssille joulukuussa. Mukana oli kaksikymmentä kemiakilpailussa menestyneintä lukiolaista eri puolilta Suomea. Viikko oli ohjelmaa täynnä: epäorgaanisesta kemiasta orgaaniseen, teoria opinnoista labratöihin, ja myös vierailuja esimerkiksi Nesteelle Espoossa. Pääsin myös kiertelemään Helsingissä ja yliopiston kampuksissa, Kumpulassa pääasiassa. Tekemistä ja oppimista riitti viikon jokaiselle päivälle.

Kuvankaappaus kurssimateriaalista. Niin, suhteellisen ”kevyttä” teoriaa ja esimerkkejä käyty. 

Labrahommia Chemicumin laboratoriossa. Käsiteltävänä oli myös mutageenistä, karsinogeenistä, teratogeenistä, neurotoksista, erittäin syövyttävää ja varoitusmerkkejä täynnä. Molaarinen rikkihappo tuntui vaarattomalle xD. 

Oli loistavaa päästä mukaan tähän valmennusleirille, vaikka opiskeltavien haastavuustaso ja määrä oli vaativa. Legendan mukaan oikein kemian kandin ydinasiat oli opeteltava viikossa! En usko, että olen ehtinyt kaikkea viikossa sisäistää, mutta opin joka tapauksessa paljon uutta ja leirin sisältö muodosti mainion jatkon lukion kemian oppimäärälle ja oli kokonaisuudessaan kiinnostava. Mahtavaa oli myös päästä soveltamaan opittuja teoria-asioita tekemällä käytännön labratöitä itsenäisesti. Lisäksi oli mukavaa tutustua muihin leiriin osallistuneisiin, jotka ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Kannattaa siis ehdottomasti osallistua vuosittaiseen MAOL:n kisoihin (esim. kemia, fysiikka, matematiikka), jos aihe kiinnostaa!

Joillekin varmaan Tiktokista tuttu ”kemistien joulukuusi. Hohtaa oikein pimeässä. 



Uudelleenkiteytyslaitteisto (vasemmalla) ja
imusuodatuslaitteisto vetokaapissa (oikealla) aspiriinin valmistamiseen. 


IR-spektrometrista ja sulamispisteanalysaattori, jotka tarkistavat synteesituotteen puhtautta. 

Ohutlevykromatografialla tarkistetaan tuotteen puhtautta. Ajoliuos hohtaa UV-valossa. 

Suuret kiitokset tapahtuman järjestäneille, kurssiopetusta toteuttaneille ja opettajille sekä kaikille muille kurssiin osallistuneille!

                                                                                                                                            Zhibo Yang 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti