keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Kemian opiskelijoiden opintomatka Tampereelle

 Tiistaina 14.5. KSL:n 18 toisen vuosikurssin kemian opiskelijaa suuntasivat aamujunalla opintomatkalle Tampereelle yhdessä kemian opettajiensa Elisa Taipalharjun ja Janne Jylhän kanssa. Saimme vierailukutsun Tampereen klassilliselta lukiolta, jonka opiskelijaryhmä vieraili Kokkolassa viime marraskuussa. Ohjelmassa oli ensin tutustumista Tampereen yliopiston Hervannan kampukseen, laborointia yliopiston labrassa ja lopuksi tutustuminen Modulight- yritykseen. Vierailumme emäntänä toimi Tampereen klassillisen lukion eli Klasun kemian lehtori Tiina Ahde.

Olemme juuri saapuneet Hervannan kampuksen ns. Flip-opetustilaan, jossa opiskellaan flipped learning-metodilla eli opiskelijat itse tutustuvat opiskeltavaan materiaaliin ennalta. Vasta sen jälkeen, kun opiskelija on hankkinut aiheesta pohjatiedot, aihetta opiskellaan ohjatusti syvemmin. Vasemmalla vierailumme emäntä, kemian lehtori Tiina Ahde, KSL:n kemian lehtori Elisa Taipalharju, hänen takanaan toinen kemian lehtorimme Janne Jylhä ja KSL:n opintomatkalle osallistuneet opiskelijamme.

Hervannan kampuksella yliopiston lehtori ja LUMATE-keskuksen johtaja Riikka Lahtinen kertoi Tampereen yliopiston eri tiedekunnista ja koulutusaloista. Hän kertoi myös Chemistry & Advanced Materials (CAM) tutkimuksesta, jossa keskitytään toiminnallisiin materiaaleihin valoa hyödyntävissä teknologioissa ja aurinkoenergiassa sekä uusiin yhdisteisiin ja kemiallisiin muokkauksiin esimerkiksi lääkkeiden vapautumisen ja bio- ja kiertotalouden osalta.

Yliopistolla on myös 3D-mallinnusta tekevä FabLab laboratorio, jonka 3D-printtauksia oli esillä. FabLab on KSL:n opiskelijoillekin tuttu juttu, sillä olemme tehneet yhteistyötä Oulun yliopiston FabLab:n kanssa jo usean vuoden ajan.

Esittelyn ja lounaan jälkeen siirryimme yliopiston laboratorioon, jossa kolme matematiikan ja kemian opettajaksi opiskelevaa yliopisto-opiskelijaa ohjasivat lukiolaisiamme veden kovuutta määrittävässä työssä. Vedestä mitattiin myös pH ja sähkönjohtavuus.

Aluksi määritettiin vesinäytteiden pH ja sähkönjohtavuus.

Veden kovuus määritettiin kompleksometrisenä titrauksena.


Työssä pääsi harjoittelemaan myös pipetointia täyspipetillä. Veden kovuus ilmoitettiin yksikössä mmol/l, joka ilmoitti magnesium- ja kalsiumionien yhteenlasketun pitoisuuden vesinäytteessä.

Lopuksi vierailimme lääketieteellisiä lasereita valmistavaan Modulight-yritykseen. Yritys tekee yhteistyötä eri yliopistojen kanssa maailmanlaajuisesti. Laserlaitteita käytetään mm. syöpäsolujen tuhoamiseen esimerkiksi aivokasvaimissa. Toisaalta laser voi toimia niin, että se aktivoi syöpäsoluja tuhoavan lääkkeen kohdesolukossa. Pääsimme näkemään myös yrityksen toimitiloja. Laitteita valmistetaan osin ns. puhdastiloissa, joissa työskentely vaatii suojavarustuksen. Näihin tiloihin emme luonnollisestikaan päässet. Yksikin laitteeseen päässyt pölyhiukkanen voi olla tuhoisa sen toiminnan kannalta.

Sääkin suosi meitä, päivä oli helteisen aurinkoinen. Yliopistolta lähtiessämme pysähdyimme ryhmäkuvaan. Yritysvierailun jälkeen jäin vielä vähän aikaa viettää kaupungilla ennen paluujunan lähtöä. Kiitos kaikille onnistuneesta matkasta :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti