keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Kemian opiskelijoiden opintomatka Tampereelle

 Tiistaina 14.5. KSL:n 18 toisen vuosikurssin kemian opiskelijaa suuntasivat aamujunalla opintomatkalle Tampereelle yhdessä kemian opettajiensa Elisa Taipalharjun ja Janne Jylhän kanssa. Saimme vierailukutsun Tampereen klassilliselta lukiolta, jonka opiskelijaryhmä vieraili Kokkolassa viime marraskuussa. Ohjelmassa oli ensin tutustumista Tampereen yliopiston Hervannan kampukseen, laborointia yliopiston labrassa ja lopuksi tutustuminen Modulight- yritykseen. Vierailumme emäntänä toimi Tampereen klassillisen lukion eli Klasun kemian lehtori Tiina Ahde.

Olemme juuri saapuneet Hervannan kampuksen ns. Flip-opetustilaan, jossa opiskellaan flipped learning-metodilla eli opiskelijat itse tutustuvat opiskeltavaan materiaaliin ennalta. Vasta sen jälkeen, kun opiskelija on hankkinut aiheesta pohjatiedot, aihetta opiskellaan ohjatusti syvemmin. Vasemmalla vierailumme emäntä, kemian lehtori Tiina Ahde, KSL:n kemian lehtori Elisa Taipalharju, hänen takanaan toinen kemian lehtorimme Janne Jylhä ja KSL:n opintomatkalle osallistuneet opiskelijamme.

Hervannan kampuksella yliopiston lehtori ja LUMATE-keskuksen johtaja Riikka Lahtinen kertoi Tampereen yliopiston eri tiedekunnista ja koulutusaloista. Hän kertoi myös Chemistry & Advanced Materials (CAM) tutkimuksesta, jossa keskitytään toiminnallisiin materiaaleihin valoa hyödyntävissä teknologioissa ja aurinkoenergiassa sekä uusiin yhdisteisiin ja kemiallisiin muokkauksiin esimerkiksi lääkkeiden vapautumisen ja bio- ja kiertotalouden osalta.

Yliopistolla on myös 3D-mallinnusta tekevä FabLab laboratorio, jonka 3D-printtauksia oli esillä. FabLab on KSL:n opiskelijoillekin tuttu juttu, sillä olemme tehneet yhteistyötä Oulun yliopiston FabLab:n kanssa jo usean vuoden ajan.

Esittelyn ja lounaan jälkeen siirryimme yliopiston laboratorioon, jossa kolme matematiikan ja kemian opettajaksi opiskelevaa yliopisto-opiskelijaa ohjasivat lukiolaisiamme veden kovuutta määrittävässä työssä. Vedestä mitattiin myös pH ja sähkönjohtavuus.

Aluksi määritettiin vesinäytteiden pH ja sähkönjohtavuus.

Veden kovuus määritettiin kompleksometrisenä titrauksena.


Työssä pääsi harjoittelemaan myös pipetointia täyspipetillä. Veden kovuus ilmoitettiin yksikössä mmol/l, joka ilmoitti magnesium- ja kalsiumionien yhteenlasketun pitoisuuden vesinäytteessä.

Lopuksi vierailimme lääketieteellisiä lasereita valmistavaan Modulight-yritykseen. Yritys tekee yhteistyötä eri yliopistojen kanssa maailmanlaajuisesti. Laserlaitteita käytetään mm. syöpäsolujen tuhoamiseen esimerkiksi aivokasvaimissa. Toisaalta laser voi toimia niin, että se aktivoi syöpäsoluja tuhoavan lääkkeen kohdesolukossa. Pääsimme näkemään myös yrityksen toimitiloja. Laitteita valmistetaan osin ns. puhdastiloissa, joissa työskentely vaatii suojavarustuksen. Näihin tiloihin emme luonnollisestikaan päässet. Yksikin laitteeseen päässyt pölyhiukkanen voi olla tuhoisa sen toiminnan kannalta.

Sääkin suosi meitä, päivä oli helteisen aurinkoinen. Yliopistolta lähtiessämme pysähdyimme ryhmäkuvaan. Yritysvierailun jälkeen jäin vielä vähän aikaa viettää kaupungilla ennen paluujunan lähtöä. Kiitos kaikille onnistuneesta matkasta :)




Business & Economics - opintojakso 4. jaksossa

 Ensimmäistä kertaa Kokkolan suomalaisessa lukiossa järjestettiin tänä vuonna paikallinen opintojakso ”Business & Economics”. Jakso koostui kolmesta osa alueesta: yhteistyöstä Chydenian kauppakeskuksen kanssa, vierailuista Centrian ammattikorkeakoululla, sekä tutustumisesta sijoittamisen maailmaan. Kurssilla pääsimme osallistumaan myös kahteen kilpailuun vierailujen yhteydessä.

Centrian yhteistyö koostui kolmesta vierailusta, jossa pääsimme osallistumaan ammattikorkeakoulun kansainväliselle Customer Experience -kurssille. Liiketalouden opiskelijat olivat kaikki taustaltaan erilaisista lähtökohdista, ja ensimmäisellä kerralla pääsimmekin kuulemaan heidän omista kotimaistaan ja niiden kulttuureista. Opimme markkinoinnista, ja tämän kilpailun aiheena olikin keksiä uusi tuoteidea, ja sen markkinointisuunnitelma. Ideat olivat jälleen loistavia, ja ehdotuksia olivat esimerkiksi uudenlainen energiajuomapakkaus kuukausitilauksella, sekä navigointilasit. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että kurssin opetuskieli oli englanti, ja esitimme ideamme myös tällä kielellä.


Centrian liiketalouden kansainväliset opiskelijat esittelivät tehtävänannon.


Tehtävänanto ryhmille

Lukiolaiset työskentelivät yhdessä liiketalouden kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.

Ideoita riitti mm. älylasien ja energiajuomapakkauksen kehittämiseen.

Keskustelu sujui vilkkaasti englanniksi.

Chydenian innovaatiohaasteessa ajatuksena oli keksiä kauppakeskukseen uusi elementti. Jokainen ryhmä sai toteuttaa esitelmän, jossa esitteli joukolle liiketilojen vuokraajia ja työntekijöitä oman ideansa. Ideoina olivat esimerkiksi Study Corner, Arcade-tyylinen peliluola ja hengailuportaat. Oli mielenkiintoista kuulla, miten uusien innovaatioiden toteutus tapahtuu näin isossa kompleksissa suunnitteluprosessista toteutukseen saakka.

Innovaatiot esiteltiin kauppakeskus Chydenian yrittäjistä koostuvalle raadille.
 Tässä esittelyvuorossa hengailuportaat.

Daniel ja Atte esittelemässä virtuaalista sovituskoppia.


Miltä kuulostaisi pelihalli ostoskeskuksessa? Esittelijöinä Aysel ja Mira.

Study Cornerille olisi tarvetta esimerkiksi etätyötä tekeville tai lukio-opiskelijoille.


Keskusta kaipaisi nuorten mielestä lisää ajanviettopaikkoja. 
Idean takana Aleksi, Juho, Jesse ja Miko.

Kolmas osa-alue kurssilla oli sijoittaminen. Opittuamme opettajajohtoisen teoriaopetuksen jälkeen hieman osakemarkkinoiden perustasta, sijoittamisen hyödyistä ja vaaroista, sekä sijoituskohteista, oli aika päästä itse kokeilemaan sijoitussalkun avaamista. Suurimmalla osalla se tapahtui Kauppalehti.fi -palvelun avulla, jossa loimme kaikki kuvitteellisen sijoitussalkun ja ostimme sinne viidestä yrityksestä osakkeita. Tästäkin saatiin pieni kilpailu aikaan liittyen siihen, kenen osakkeet tuottivat eniten kurssin aikana. Vaikka oikeaa rahaa ei käytettykään, oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan sijoittamista myös ihan käytännössä. Kurssilla täysi-ikäisten opiskelijoiden oli mahdollisuus kokeilla Nordnet -palvelussa myös ihan oikealla rahalla sijoittamista koulun kustantaman 15 € avulla.

Kuten kilpailuihin kuuluu, seurasi voitoista myös palkinto. Molemmissa haasteissa palkintona oli mahdollisuutena voittaan Rosson lahjakortti, jolla pääsi nauttimaan ilmaisen pääruoan, jälkiruoan ja alkoholittoman juoman paikalliseen ravintolaan. Yllätykseksemme ryhmä, jossa olin osallisena, voitti molemmat kilpailut, ja kävimmekin jo nauttimassa porukalla Rosson herkullisista ruuista yhtenä perjantai-iltana. Myös toiseksi tulleelle ryhmälle oli haasteissa pieni palkinto.


Voittajatiimiksi yrittäjäraati ja myös Centrian kv-opiskelijat valitsivat vasemmalta lukien Sofian, Weran ja Helmiinan. Heidän ideoitaan olivat kotiin kuukausittain kuljetettu energiajuoma tytöille ja Study Corner kauppakeskukseen. Palkintoa luovuttamassa kauppakeskus Chydenian yhteisöpäällikkö Jessica Riksman.


Kauppakeskuksen innovaatiohaastekisassa jaettiin myös toinen palkinto, joka luovutettiin tiimille: Ella-Noora, Tanja, Vanessa, Iida ja Alisa. Kuvassa myös Jessica Riksman Chydeniasta.

Kurssi oli monipuolinen, ja siitä jäi mukaan esimerkiksi tärkeää kokemusta esiintymisestä ja esitelmien pitämisestä, jopa kahdella kielellä. Kurssi oli levähdyshetki raskaiden lukuaineiden keskellä, sillä projektityöskentelyn lisäksi päättöviikolla ei koetta pidetty lainkaan. Opintojakso arvioitiin hyväksytty/hylätty -periaatteella, joten osallistuminen tunneille ja ohjelmaan riitti hyväksyttyyn suoritukseen. Tuntien kulku oli aina suunniteltu hyvin, ja kurssin sisältö suunniteltiin osin myös yhdessä meidän opiskelijoiden kanssa. Yhteishenki kurssilla olikin tiivis, kun kaikki tsemppasivat toisiaan. Mainitsemisen arvoista on toki myös loistavat tarjoilut, joista saimme nauttia useaan otteeseen! Oppitunneilla oli joskus tarjolla pientä purtavaa ja Chydenialla pöydissä odotti esimerkiksi smoothieta ja keksejä. Centrialla saimme valita kanttiinista esimerkiksi energiajuomaa, kahvia tai muuta juotavaa ilmaiseksi. Kun kurssi mahdollisesti toteutetaan jatkossa, suosittelen ehdottomasti osallistumaan ja lähtemään mukaan!


Jessica vastaanotti kiitokset toimivasta yhteistyöstä opintojakson
opettajilta lehtori Jussi Hietapakalta ja lehtori Anniina Koskiniemeltä.

Kiitos paljon kurssin opettajille Jussi Hietapakalle ja Anniina Koskiniemelle opintojakson mahdollistamisesta! Kiitos myös yhteistyöstä ammattikorkeakoulu Centrialle ja kansainvälisille opiskelijoille, sekä kauppakeskus Chydenialle ja heidän työntekijöilleen. Erityiskiitos Chydenian toimitusjohtaja Jessica Riksmanille ja Customer Experience -kurssin opettajalle vierailujen mahdollistamisesta. Nyt olemme kokemusta rikkaampia lukiopolullamme. :)

Sofia Koskela

P.S. Business & Economics opintojakson voit valita myös tulevalle lukuvuodelle 2024-2025.

tiistai 7. toukokuuta 2024

Yhdenvertaisuuden päivä 6.5.

 

Vasemmalta paneelin juontaja Eeva-Liisa Kiiskilä, Hawa Sesay, TerhoTaarna ja Mona Eid.

Maanantaina 6.5. vietettiin Kokkolan suomalaisessa lukiossa yhdenvertaisuuden päivää. Tänä vuonna teemapäivän teemana oli antirasismi. Antirasismi on aktiivista ja tietoista toimintaa kaikkia rasismin muotoja vastaan. Antirasismin keskiössä on oman ymmärryksen lisääminen rasismista, ja siksi antirasistisesta otteesta ja sen tärkeydestä saapui lukiollemme kertomaan joukko alan asiantuntijoita. Lukiolaiset pääsivät seuraamaan paneelikeskustelua, jossa keskustelijoina toimivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhdenvertaisuusasiantuntija Mona Eid, Rauhankasvatusinstituutin kehittämispäällikkö Eeva-Liisa Kiiskilä, Kokkolan sivistysjohtaja Terho Taarna sekä nuori vaikuttaja Hawa Sesay. Keskustelussa avattiin hyvin keskeisiä rasismiin liittyviä käsitteitä sekä saatiin vinkkejä siihen, miten jokainen voi olla mukana rakentamassa yhdenvertaisuutta antirasistisella toiminnallaan. Tilaisuuden juonsivat opiskelijakunnan hallituksen edustajat Manta Kauppi ja Pyry Saariaho.

Keskustelun päätteeksi panelistit ehtivät vastata vielä pariin yleisöltä tulleeseen kysymykseen.

Tilaisuuden alussa kuultiin uusimpia biisejä lukiomme kasvatilta, rap-artisti SMURDHYltä.

Artisti Smurdhy

Keskustelutilaisuuden lisäksi opiskeluhuollon henkilöstö oli tavattavissa koulun aulassa ja tarjolla oli myös mahdollisuus saada keskusteluapua sitä tarvitseville.

Päivän päätteeksi järjestettiin opetushenkilöstölle oma koulutus antirasistisesta työotteesta lukiossa. Kouluttajana toimi Mona Eid THL:sta.