torstai 14. maaliskuuta 2024

Tähtitieto-opintojakson opintomatka Katternöhön 12.3.2024

Tähtitieto-opintojaksolla opiskelijat ovat päässeet tutustumaan tähtitieteen historiaan, tietokirjallisuuteen sekä sädeoptiikkaan ja kaukoputkien toimintaperiaatteeseen. Lisäksi ollaan opittu nykyisistä tutkimuskohteista.

Yksi merkittävimpiä tapahtumia tähtitieteen historiassa oli, kun Galileo Galilei keksi tutkia sen aikaisella uudella keksinnöllä, linssikaukoputkella, tähtitaivasta. Galilei havaitsi mm. Kuun kraatterit sekä Jupiteria kiertävän neljä kuuta.


Kuu kuvattuna kännykän kameralla teleskoopin okulaarin läpi.


Jupiter ja sitä kiertävät kuut kuvattuna kännykän kameralla teleskoopin okulaarin läpi.

Opintomatkalla Ursan alaisuudessa toimivan Katternö Skywatchersin tiloissa pystyttiin tekemään samat havainnot kuin Galilei aikanaan, mutta entistä paremmin nykyaikaisilla peiliteleskoopeilla. Katternön peiliteleskoopeilla tähtitaivaan kohteita pystytään suurentamaan yli 200 kertaisiksi. Lisäksi teleskoopeilla pystyttiin havaitsemaan sellaisiakin kohteita, joita Galilei ei aikanaan pystynyt havaitsemaan, kuten ohikiitävän Pons-Brooksin komeetan tai tähtisumun M42.


Myös koulun kaukoputkilla pystyy tutkimaan tähtitaivasta.

Katternö Skywatchersin toimintaan pääset tutustumaan LUMA-illoissa tai osallistumalla ensi vuonna tähtitieto-opintojaksolle, jolloin pääsemme taas vierailemaan ja katselemaan tähtitaivasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti