sunnuntai 6. marraskuuta 2022

LUMATEK-tapahtuma 3.11.

 Lukiolla järjestettiin 3.11. LUMATEK-tapahtuma, joka kokosi yhteen lukiomme luonnontieteen ja teknologian erityislinjan opiskelijat sekä maakunnan luonnontieteistä kiinnostuneita opiskelijoita. Alussa oli yhteistä ohjelmaa luennon ja yritysesittelyiden muodossa ja illalla oli tarjolla erilaisia työpajoja, joista seuraavassa tarkemmin. Tapahtumaa sponsoroivat Kokkolan Prisma ja Citymarket sekä valtakunnalliset kehittämistehtävät Harppi ja Jälki. 

Kuuntelimme etänä Helsingin yliopiston matematiikan professori Samuli Siltasen luennon tomografia- eli viipalekuvauksesta. Hän esitti kuulijoille kuva-arvoituksia, joissa saimme arvata minkä muotoinen objekti kuvattaessa antaa oheisen muotoisen funktion. 

Seuraavaksi ohjelmassa oli yritysesittelyjä, tässä vuorossa Umicore Finland Oy:n HR asiantuntija Henna Rissanen, laboratoriopäällikkö Sofia Höglund ja laborantti Meja Prest. He kertoivat myös urapoluistaan jakoulutuksestaan.

Ohjelmistoyritys Sofwave Oy:stä paikalla olivat Karwan Ibrahim ja Eetu Luokkala.

Kongsberg Maritime Oy:n vesijettien valmistuksesta ja omista urapoluista ja työpäiviensä kuluista olivat kertomassa Satu Koivisto ja Tuomo Tolonen.


Kun vatsat oli täytetty pizzoilla, olikin aika siirtyä työpajoihin. Tässä Sphero Bolt ohjelmoitavia robottipalloja, joita yliopistokeskus Chydeniuksesta oltiin ohjaamassa. Palloille oli rakennettu rata, jota pitkin pallo tuli kuljettaa niin ettei se kosketa radan reunoja. Pallolle tuli valita sopiva nopeus ja kääntökulma.



Biologian työpajassa oli mm. lajintunnistusta ja mielenkiintoisia kysymyksiä, joihin sai vastata tietovisan muodossa.


Fysiikan opettaja Erkko Saviaro kertoi Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ns. tölkkisatelliittiprojektista, johon lukiomme osallistuu jo toista kertaa. 

Myös shakki ja muut perinteiset lautapelit kiinnostivat.

Tässä ratkotaan porukalla matematiikan pakopeliä.


Aulassa oli mahdollista esimerkiksi 3D-suunnitella ja laser-leikata tarroja, tulostaa avaimenperiä tai jääkaappimagneetteja Oulun yliopiston FabLab-pisteellä. FabLab oli lukiolla koko viikon ja järjesti opiskelijoille avoimia työpajoja.

Tähtitieteestä kiinnostuneille oli tarjolla Katternö Skywatchersin työpaja.

Keskipohjanmaan LUMA-keskus Pentti Impiön johdolla esitteli sovellusta, joka tunnistaa viitasammakon äänen kerätystä laajasta äänidatasta.

 Mielenkiintoista tekimistä riitti kaikille ja nuoret viihtyivät pitkälle iltaan työpajoissa. Lämpimät kiitokset vielä kaikille esiintyjille sekä tukijoillemme. LUMA-aineiden opettajatiimillä haluamme jatkaa näiden teemapäivien tarjontaa ja nuorten innostamista tekniikan ja luonnontieteiden pariin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti