Toisena koulupäivänä 11.8. abeille oli järjestetty yhteistyössä työelämän edustajien ja Let´s Learn Work hankkeen toimijoiden kanssa Abien skaba-tapahtuma, jossa heidät haastettiin ratkomaan aitoja työelämän haasteita. Tapahtuma oli osa Let´s Learn Work- hanketta, joka jatkuu vielä koko lukuvuoden ajan. Hankkeessa kehitellään 2. asteen opiskelijoille työkaluja ja materiaalia, joiden avulla työelämätaitoja ja alueen yrityksiä tehdään nuorille tunnetuksi.
Päivä aloitettiin kokoontumalla laululavan äärelle. Aluksi Let´s Learn Work- hankkeessa työskentelevät Sari Yli-Hukka ja Mikko Hankaniemi (molemmat etualalla) kertoivat abeille, mistä tapahtumassa on kyse. Tarkoitus olisi tiimeissä ratkaista työelämän edustajien antama haaste. Aihetta ensin vähän alustettiin ja tiimillä oli kaksi tuntia aikaa työskennellä haasteen parissa. Sen jälkeen tiimin työ palautettiin sähköpostilla haasteen antajalle ja tuomaristo vetäytyi tarkastelemaan aikaansaannoksia.
Haastetehtävän asettivat KIP Service Oy, Umicore Oy ja Kokkolan kaupunki. Kukin haasteen asettaja esitteli lyhyesti yrityksensä ja alusti opiskelijoille mihin ongelmaan tai asiaan heidän tulisi esittää ratkaisuehdotuksia.
KIP:n markkinointipäällikkö Johanna Hylkilä ja ympäristöpäällikkö Virve Heikkinen haastoivat abeja miettimään miten Kokkolasta tehdään hiilineutraali kiertotalouspääkaupunki.
Tänä päivänä kiertotaloudesta
kirjoitetaan ja puhutaan jatkuvasti
kaikkialla. KIP:ä pidetään Suomen ja koko
Euroopan mittakaavassa kiertotalouden edelläkävijänä. Kiertotalous on paljon muutakin
kuin teollisia symbiooseja. Kyse on
koko yhteiskuntaa
koskevasta toiminta- ja ajattelutapojen sekä talousmallin muutoksesta. Abit haastettiin pohtimaan minkälaisia kiertotalousmallin mukaisia toimenpiteitä ja tekoja täytyisi Kokkolassa toteuttaa, jotta kaupunkia voitaisiin kutsua kiertotalouspääkaupungiksi. Keksitäänkö uusia hiilineutraalin kiertotalouden mukaisia palveluja, tuotteita sekä digitaalisia ratkaisuja kiertotalouden kehittämiseksi Kokkolassa? Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota eritoten ratkaisun innovatiivisuuteen ja jatkokehityspotentiaaliin sekä siihen miten ratkaisut perusteltiin ja miten ekologiset vaikutukset, kiertotalouden pääperiaatteet ja ilmastonmuutos oli huomioitu.
Ryhmissä haastetta lähestyttiin monipuolisesti.
KIP:n ympäristöpäällikkö Virve Heikkinen kommentoimassa erään ryhmän työtä.
Umicoren haastetta olivat esittelemässä HR asiantuntija Henna-Maria Rissanen ja HR assistentti Anne Kangas. Umicore Oy haastoi abit pohtimaan kuinka saada kemiat kohdilleen tulevaisuuden rekrytoinneissa. Haasteen ratkaisussa abien tuli pohtia mitkä asiat herättävät nuorten mielenkiinnon hakea työpaikkaa, miten Umicore voisi erottua muiden työnantajien joukosta ja mikä herättää nuorten mielenkiinnon työskennellä Kokkolassa. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota mm. visuaaliseen ilmeeseen ja siihen kuinka ilmoitus puhuttelee nuorta kohderyhmää sekä tuo Umicoren houkuttelevasti esiin.
Henna-Maria Rissanen Umicorelta antamassa palautetta työryhmän esityksestä.
Kolmannen haasteen nuorille asetti Kokkolan kaupunki, joka pyysi kehittämään kaupunkimarkkinointia nuorille ja parantamaan nuorten Kokkola-mielikuvaa. Abien tuli miettiä, mikä Kokkolassa houkuttaa ja koukuttaa ja mitkä asiat ovat parhaita asioista Kokkolassa. Nuoret haastettiin miettimään, millä markkinoinnin keinoilla nuoria voidaan houkutella opiskelemaan Kokkolaan tai palaamaan kotikaupunkiin opintojen jälkeen sekä millaisilla visuaalisilla keinoilla, sloganeilla ja lausahduksilla markkinointia voitaisiin tehostaa. Kaupungin haasteen oli esittelemässä viestintäkoordinaattori Nea Koivisto kaupungin markkinointi - ja viestintätiimistä.
Myös abien ryhmänohjaajat kiersivät ryhmissä kannustamassa ratkaisujen kehittelyssä.
Tässä opettaja Janne Klemola kannustamassa abeja.
Viestintäkoordinaattori Nea Koivisto kommentoi kaupunkimarkkinointia
nuorille pohtineen ryhmän esitystä.
Abien tiimit palauttivat työnsä sähköpostitse. Tässä tuomaristo eli yritysten ja kaupungin edustajat tutkimassa tiimien esityksiä. Haasteen asettajat yllättyivät positiivisesti esitysten innovatiivisuudesta ja luovuudesta. Edelleen kaikkia aiheita oltiin käsitelty huomattavan perusteellisesti ja monipuolisesti. Vastauksena saatiin videoita ja diaesityksiä, olipa yksi ryhmä innostunut biisinkin säveltämään oheen. Voittajan valinta kussakin kolmessa kategoriassa oli oikeasti vaikeaa, niin tasapuolisen hyviä tiimit olivat. Tuomaristoa tuli täydentämään yrityskehittäjä Sami Viljanen KOSEK Oy:lta, kuvassa oikealla, hän toimi työparina Nea Koivistolle.
Kaikki abit ja heidän ryhmänohjaajansa kokoontuivat saliin kuulemaan tiimien esitykset, joista kaikista kuultiin palautteet ja kommentit. Lopuksi julistettiin voittajat kaikista kategorioista, tässä palkitut tiimit ja tuomaristo.
Haastepäivä onnistui suunnitellusti ja sen antiin oltiin tyytyväisiä niin järjestäjätahon kuin opiskelijoidenkin taholta. Opiskelijoista muodostetut tiimit muodostettiin sattumanvaraisesti, ei esimerkiksi kaveriporukan kesken. Tälläkin järjestelyllä haluttiin simuloida aitoa työelämän tilannetta, jossa työryhmät muodostuvat erilaisista persoonista ja erilaisia vahvuuksia omaavista ihmisistä. Silloin luovuudelle ja ideoille annetaan paras mahdollinen kasvualusta. Hyvän kokemuksen innoittamana haluamme järjestää tämänkaltaisia teemapäiviä jatkossakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti