maanantai 29. elokuuta 2022

Keskiaikaa elämyksellisesti


Kokkolan suomalaisen lukion abiturientit kävivät uskonnon kurssilla tutustumassa Kaarlelan kirkkoon ja keskiaikaiseen Kokkolaan pastori Martti Nykäsen johdolla. Martti johdatti ryhmän keskiaikaisten kertomusten avulla menneisyyden maisemiin ja muutama opiskelija pääsi eläytymään keskiaikaiseen elämään jopa vaatetusta myöten. 

Elämyksellinen oppiminen jatkuu syyskuussa, kun Kaarlelan kirkon ja kotiseutumuseon ympäristössä järjestetään Kokkolan keskiaikapäivät.
https://tapahtumat.kokkola.fi/fi-FI/page/62b97d768f5fa22cb496db4b







tiistai 23. elokuuta 2022

Ykkösten ryhmäytymispäivä Villa Elbassa

 Torstaina 11.8. ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat viettivät päivän Villa Elbassa tutustuen toisiinsa ja omaan ohjausryhmäänsä erilaisten ohjattujen aktiviteettien avulla. Sääkin oli mainio, joten moni toiminto saatettiin järjestää Elban piha-alueella. Seuraavista kuvista välittyy kiva yhdessä tekeminen.



Yhteistyötehtävä. Jokainen ryhmän jäsen ottaa narun päistä kiinni, tarkoituksena on metallikoukun avulla saada palikat kasattua torniksi keskellä olevan vanerilevyn palasen päälle.


Yhteisen logon suunnittelua omalle ohjausryhmälle.



Haaste koko ryhmälle on päästä vaijerin alkulankulta radan päätyyn Stop-merkille. Haasteesta on suoriuduttu, kun viimeinenkin on  perillä. Vaijerilla saa auttaa toisiaan niin paljon kuin mahdollista.


Myös luonnonmateriaaleista suunniteltiin logoja.




Voimakas Virta

Virta on vienyt sillan mukanaan, sillan palaset ovat huuhtoutuneet rantaan, ryhmän tehtävänä on ylittää voimakas virta käyttäen apunaan sillan palasia



Pyramidimuodostelma



Draamaharjoitus, jossa tutustutaan toisiin.


Omalle ryhmälle personoitu ryhmäkuva.

Tästä on kiva aloittaa uusi koulu ja lukuvuosi. Ryhmäytymisen teemaa jatketaan lukuvuoden kuluessa järjestettävillä muilla pienillä tapahtumilla ja tempauksilla.

Tervetuloa lukioon ykköset!




Abeille aitoja työelämän haasteita

 Toisena koulupäivänä 11.8. abeille oli järjestetty yhteistyössä työelämän edustajien ja Let´s Learn Work hankkeen toimijoiden kanssa Abien skaba-tapahtuma, jossa heidät haastettiin ratkomaan aitoja työelämän haasteita. Tapahtuma oli osa Let´s Learn Work- hanketta, joka jatkuu vielä koko lukuvuoden ajan. Hankkeessa kehitellään 2. asteen opiskelijoille työkaluja ja materiaalia, joiden avulla työelämätaitoja ja alueen yrityksiä tehdään nuorille tunnetuksi.

Päivä aloitettiin kokoontumalla laululavan äärelle. Aluksi Let´s Learn Work- hankkeessa työskentelevät Sari Yli-Hukka ja Mikko Hankaniemi (molemmat etualalla) kertoivat abeille, mistä tapahtumassa on kyse. Tarkoitus olisi tiimeissä ratkaista työelämän edustajien antama haaste. Aihetta ensin vähän alustettiin ja tiimillä oli kaksi tuntia aikaa työskennellä haasteen parissa. Sen jälkeen tiimin työ palautettiin sähköpostilla haasteen antajalle ja tuomaristo vetäytyi tarkastelemaan aikaansaannoksia.

Haastetehtävän asettivat KIP Service Oy, Umicore Oy ja Kokkolan kaupunki. Kukin haasteen asettaja  esitteli lyhyesti yrityksensä ja alusti opiskelijoille mihin ongelmaan tai asiaan heidän tulisi esittää ratkaisuehdotuksia. 

KIP:n markkinointipäällikkö Johanna Hylkilä ja ympäristöpäällikkö Virve Heikkinen haastoivat abeja miettimään miten Kokkolasta tehdään hiilineutraali kiertotalouspääkaupunki. 
Tänä päivänä kiertotaloudesta kirjoitetaan ja puhutaan jatkuvasti kaikkialla. KIP:ä pidetään Suomen ja koko Euroopan mittakaavassa kiertotalouden edelläkävijänä. Kiertotalous on paljon muutakin kuin teollisia symbiooseja. Kyse on koko yhteiskuntaa koskevasta toiminta- ja ajattelutapojen sekä talousmallin muutoksesta. Abit haastettiin pohtimaan minkälaisia kiertotalousmallin mukaisia toimenpiteitä ja tekoja täytyisi Kokkolassa toteuttaa, jotta kaupunkia voitaisiin kutsua kiertotalouspääkaupungiksi. Keksitäänkö uusia hiilineutraalin kiertotalouden mukaisia palveluja, tuotteita sekä digitaalisia ratkaisuja kiertotalouden kehittämiseksi Kokkolassa? Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota eritoten ratkaisun innovatiivisuuteen ja jatkokehityspotentiaaliin sekä siihen miten ratkaisut perusteltiin ja miten ekologiset vaikutukset, kiertotalouden pääperiaatteet ja ilmastonmuutos oli huomioitu.

Ryhmissä haastetta lähestyttiin monipuolisesti.

KIP:n ympäristöpäällikkö Virve Heikkinen kommentoimassa erään ryhmän työtä.

Umicoren haastetta olivat esittelemässä HR asiantuntija Henna-Maria Rissanen ja HR assistentti Anne Kangas. Umicore Oy haastoi abit pohtimaan kuinka saada kemiat kohdilleen tulevaisuuden rekrytoinneissa. Haasteen ratkaisussa abien tuli pohtia mitkä asiat herättävät nuorten mielenkiinnon hakea työpaikkaa, miten Umicore voisi erottua muiden työnantajien joukosta ja mikä herättää nuorten mielenkiinnon työskennellä Kokkolassa. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota mm. visuaaliseen ilmeeseen ja siihen kuinka ilmoitus puhuttelee nuorta kohderyhmää sekä tuo Umicoren houkuttelevasti esiin. 

Henna-Maria Rissanen Umicorelta antamassa palautetta työryhmän esityksestä.

Kolmannen haasteen nuorille asetti Kokkolan kaupunki, joka pyysi kehittämään kaupunkimarkkinointia nuorille ja parantamaan nuorten Kokkola-mielikuvaa. Abien tuli miettiä, mikä Kokkolassa houkuttaa ja koukuttaa ja mitkä asiat ovat parhaita asioista Kokkolassa. Nuoret haastettiin miettimään, millä markkinoinnin keinoilla nuoria voidaan houkutella opiskelemaan Kokkolaan tai palaamaan kotikaupunkiin opintojen jälkeen sekä millaisilla visuaalisilla keinoilla, sloganeilla ja lausahduksilla markkinointia voitaisiin tehostaa. Kaupungin haasteen oli esittelemässä viestintäkoordinaattori Nea Koivisto kaupungin markkinointi - ja viestintätiimistä.

Myös abien ryhmänohjaajat kiersivät ryhmissä kannustamassa ratkaisujen kehittelyssä. 
Tässä opettaja Janne Klemola kannustamassa abeja.

Viestintäkoordinaattori Nea Koivisto kommentoi kaupunkimarkkinointia 
nuorille pohtineen ryhmän esitystä.


Abien tiimit palauttivat työnsä sähköpostitse. Tässä tuomaristo eli yritysten ja kaupungin edustajat tutkimassa tiimien esityksiä. Haasteen asettajat yllättyivät positiivisesti esitysten innovatiivisuudesta ja luovuudesta. Edelleen kaikkia aiheita oltiin käsitelty huomattavan perusteellisesti ja monipuolisesti. Vastauksena saatiin videoita ja diaesityksiä, olipa yksi ryhmä innostunut biisinkin säveltämään oheen. Voittajan valinta kussakin kolmessa kategoriassa oli oikeasti vaikeaa, niin tasapuolisen hyviä tiimit olivat. Tuomaristoa tuli täydentämään yrityskehittäjä Sami Viljanen KOSEK Oy:lta, kuvassa oikealla, hän  toimi työparina Nea Koivistolle.

Kaikki abit ja heidän ryhmänohjaajansa kokoontuivat saliin kuulemaan tiimien esitykset, joista kaikista kuultiin palautteet ja kommentit. Lopuksi julistettiin voittajat kaikista kategorioista, tässä palkitut tiimit ja tuomaristo.  


Haastepäivä onnistui suunnitellusti ja sen antiin oltiin tyytyväisiä niin järjestäjätahon kuin opiskelijoidenkin taholta. Opiskelijoista muodostetut tiimit muodostettiin sattumanvaraisesti, ei esimerkiksi kaveriporukan kesken. Tälläkin järjestelyllä haluttiin simuloida aitoa työelämän tilannetta, jossa työryhmät muodostuvat erilaisista persoonista ja erilaisia vahvuuksia omaavista ihmisistä. Silloin luovuudelle ja ideoille annetaan paras mahdollinen kasvualusta. Hyvän kokemuksen innoittamana haluamme järjestää tämänkaltaisia teemapäiviä jatkossakin.














Vieraita Australiasta

 Lukiomme sai vieraakseen 15.8. australialaiset Peter ja Fiona Huttonin sekä David Rungen, jotka edustavat australialaista Future Schools järjestöä. Järjestön jäsenenä on jo 100 koulua Australiassa ja sen tehtävänä on kehittää tulevaisuuden kouluja, joissa suunnitellaan ja sovelletaan uusia koulutuksen innovaatioita, jaetaan tietotaitoa, verkostoidutaan ja muun muassa oppilaat saavat enemmän vaikuttaa kouluun liittyvään päätöksentekoon. Australian koulujärjestelmä on monenkirjava ja hyvin erilainen verrattuna suomalaiseen järjestelmään. Yhteisiä mielenkiinnon kohteita kuitenkin löytyi ja saimme kuulla vierailtamme, että suomalaista koulua ja opettajien koulutustasoa arvostetaan ulkomailla. 


Vieraiden isäntänä Kokkolassa toimi kouluneuvos Peter Johnson (kuvassa vasemmalla). Kuvassa vieraiden kanssa keskustelemassa ovat myös kielten lehtori Mari Keski-Sikkilä, Kokkolan suomalaisen lukion rehtori Markku Anttila ja Kokkolan aikuis- ja ammattilukion rehtori Jonna Finell. 

Vieraat halusivat seurata lukion oppituntia. Rehtori Markku Anttila esitteli vieraat lehtori Mari Keski-Sikkilän englannin ryhmälle. Edessä istumassa Peter ja Fiona Hutton, David Runge ja Peter Johnson.

Ajatuksia vaihdettiin myös opiskelijoiden kanssa.

Illalla lukiolla järjestettiin vielä workshop-tyyppinen tilaisuus, jossa vieraat kertoivat enemmän Australian kouluista ja niissä toteutetuista kokeiluista. Kokkolasta vieraat jatkoivat matkaa Helsingin kautta Tanskaan, jossa kouluihin tutustuminen sai jatkoa.


maanantai 22. elokuuta 2022

Kakkosten Tankarin retki

 Myös toisen vuoden opiskelijoilla oli omaa ohjemaa torstaina 11.8., he osallistuivat jo pieneksi perinteeksi osoittautuneelle Tankarin risteilylle M/S Jennyllä. 



Samalla oli kiva vaihtaa kaverin kanssa kesälomakuulumisia.






Kauniilla säällä oli kiva retkeillä ja nauttia mukana tuotuja eväitä.




Tankar on vaan aina niin kaunis :)




perjantai 19. elokuuta 2022

Lukuvuoden 2022-2023 aloitus

 Keskiviikkona 10.8. Kokkolan suomalaisen lukion kaikki opiskelijat ja henkilöstö kokoontuivat Länsipuiston laululavan äärelle aloittamaan uutta lukuvuotta. Tällä kertaa tilaisuus alkoikin opettajien järjestämällä musiikillisella yllätysnumerolla.

Rehtori Markku Anttila toivotti kaikki tervetulleeksi aloittamaan uuden lukuvuoden. Samalla hän esitteli opettajien yllätysbändin jäsenet.

Bändissä esiintyivät vasemmalta lukien Nina Aro, Henna-Maria Harju, Mikko Pihlajakangas ja Erkko Saviaro. He esittivät humoristisen ja ajankohtaan sopivan 
Kalevauvan Takaisin sorvin ääreen kappaleen.


Rehtori Markku Anttila kertoi opiskelijoille mm. kesän aikana edistyneistä koulun remonttitoimista. Hän kertoi lukio-opiskelusta yleensä ja muistutti opiskelijoita siitä, että tärkeintä eivät ole saavutetut arvosanat vaan se, että nuoret oppisivat oppimaan. 



Saimme aloittaa koulun lämpimän kesäisessä säässä. 
Tuleva lukuvuosi tuo mukanaan oppituntien lisäksi erilaisia tapahtumia, tilaisuuksia ja mukavaa yhdessä tekemistä. Valoisaa lukuvuotta kaikille!