maanantai 25. lokakuuta 2021

LUMATEK-linjan opiskelijoiden ryhmäytymistapahtuma

 Luonnontieteen ja teknologian erityislinjalla on tällä hetkellä ennätysmäärä opiskelijoita, kun syksyllä 60 ensimmäisen vuoden opiskelijaa aloitti opintonsa linjalla. Koska koronan takia vierailut ja tapahtumat ovat olleet pitkään tauolla, järjestimme luonnontieteen ja tietotekniikan opettajien aineryhmän yhteisponnistuksella perjantaina 8.10. omalla koululla ryhmäytymisillan kaikille linjan opiskelijoille.

Ohjelmassa oli kaksi yritysesittelyä, asiantuntijan luento ja loppuiltaa vierähti työpajoissa, joissa oli tarjolla tietokone- ja lautapelejä, tietovisa sekä elektroniikkarakentelua. Tarjolla oli tietysti myös pitsaa, limsaa, kahvia ja suklaata.

Tutut opettajat uudessa roolissa pitsaa lämmittämässä ja tarjoilemassa 😋


Nälkä sammutettu ja hyvää oli! 
Tarjoilut meille sponsoroivat KOSEK, Prisma ja Minimani.

Ensimmäinen esittäytyvä yritys oli uusi startup-yritys Hycamite Oy. Kyseessä on cleantech-alan yritys, jonka tarkoituksena on pian tuottaa tehdasmittakaavassa vetyä ja hiiltä, jota erotetaan metaanista eli maakaasusta. Tällä hetkellä on käynnissä pilottilaitos, mutta yritys on varannut tontin Kokkolan suurteollisuusalueelta ja tarkoitus on, että toiminta siellä käynnistyisi vuonna 2023. Päästötön hiili ja vety kiinnostaa markkinoilla. Vedyn kysyntä tulee olemaan valtava ja ajatuksena onkin, että maakaasun ja biokaasun käyttäjät pystyvät pystyvät siirtymään vedyn kautta päästöttömään energiaan. Myös ympäristöystävällisen hiilen kysyntä on kova ja kaikki syntyvä hiili meneekin jo nyt akkujen valmistajille. Puhdasta hiiltä tarvitaan myös mm. vene- ja autoteollisuudessa sekä veden ja ilman puhdistusteknologioissa. Merkittävää on, että yrityksen kehittämällä tekniikalla vedyn tuotannossa kuluu energiaa 87 % vähemmän kuin mitä elektrolyysillä tuotettaessa. 

 Hycamite Oy:tä esittelemässä olivat henkilöstöpäällikkö Natasha Skog (vasemmalla)
ja yrityksen business analyytikko Fiona Mwacharo.


Illan yritysesittelyssä oli mukana myös kokkolalainen Apex Automation, joka on automaatioon ja sähkösuunnitteluun erikoistunut insinööritoimisto. Tehtävänä on auttaa asiakkaana olevia yrityksiä parantamaan omaa tuotantokapasiteettia ja kilpailukykyä sekä tuotteiden laatua ajanmukaisilla automaatio- ja sähköteknisillä ratkaisuilla. 

Apex Automation Oy:tä esittelemässä olivat myyntijohtaja Marko Kiviniemi oikealla
 ja insinööri Iiro Kauppinen. Marko on yrityksen perustajajäseniä ja kertoi yrityksen alkuvaiheista, toiminnasta ja sen kehityksestä. Iiro puolestaan nuorena työntekijänä kertoi omasta koulutustaustastaan sekä siitä millaisia hänen työpäivät ja -viikot ovat.

Yleisöltä tuli paljon hyviä kysymyksiä esittelijöille ja mielellämme olisimme jatkaneet keskustelua pidemmällekin ellei tiukka aikataulumme olisi asettanut rajoituksia. Ensi kerralla varaamme enemmän aikaa keskustelulle!

Seuraavaksi saimme kuunnella etäyhteydellä Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltasen luentoa. Hänen tutkimusalaansa ovat käänteiset ongelmat eli inversio-ongelmat. Inversio-ongelmissa kuljetaan seurauksista syihin ja pyritään tulkitsemaan epäsuoria mittauksia. Luennossaan hän kertoi mm. miten potilaasta otettu tietokonetomografiakuva syntyy ja millaista matematiikkaa siihen sisältyy. Tietokonetomografiassa potilaasta otetaan röntgenkuvia eri suunnista ja käytetään matemaattista takaisinlaskentaa potilaan sisäisen kolmiulotteisen rakenteen selvittämiseen. 

Professori Samuli Siltanen. Siltanen pitää myös suosittua Samun tiedekanavaa YouTubessa. Lyhyissä videoissa hän taitavasti yksinkertaistaa ja selittää matematiikkaan perustuvia asioita ja ilmiöitä.

Luennon jälkeen pidimme kahvitauon ja sen jälkeen työskentely jatkui työpajoissa tai pelien äärellä vapaamuotoisesti. 

Biologian opettajat olivat laatineet tietovisan, jossa piti tunnistaa 
mm. ihmisen elimiä, erilaisia eläimiä, soluja ja kasveja.

Mikroskoopilla katsottuna piti tunnistaa soluja ja bakteereja.  

Elektroniikka-työpajassa ohjelmoitiin mm. väriä vaihtavia led-valoja.

Pelit kehittävät loogista ajattelua ja kaverista on kiva ottaa mittaa.


Pelatessa aika kului sukkelaan.


Erilaiset lauta- ja korttipelit olivat suosittuja ja oli hauskaa pelata opettajan kanssa.


Tietokonepelien ystäville oli oma työpajansa.

Saimme illasta hyvää palautetta ja innostuneita kommentteja, että miksei aina voisi olla näin kivaa! Näin onnistuneen tapahtuman jälkeen on kiva alkaa suunnitella seuraavaa tapahtumaa ja sen ohjelmaa.

Lämpimät kiitokset vielä tukijoillemme ja yhteistyökumppaneillemme:

KOSEK Oy
Prisma
Minimani
Kokkolan suomalaisen lukion vanhempainyhdistys
Boliden Oy
Apex Automation
Hycamite Oy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti