lauantai 27. helmikuuta 2021

Mikrobiologiaa

 Luonnontieteen syventävällä kurssilla saimme seurata etäluentoa mikrobiologiasta, luennoitsijana filosofian tohtori Veera Pukkila Päijät-Hämeen LUMA-keskuksesta.

Veera Pukkila, FT, asiantuntija, Päijät-Hämeen LUMA-keskus

Luentonsa aluksi Pukkila kertoi mitä mikrobit ovat ja mitä tauteja ne ihmiselle aiheuttavat. Eniten uhreja vaatinut maailmanlaajuinen epidemia on ollut mustana surmana tunnettu Yersinia pestis-bakteerin aiheuttaman rutto vuosina 1346-1353. Kirppujen levittämä tauti oli tuohon aikaan tuhoisa, koska antibiootteja ei lääkkeenä vielä tunnettu. Itse asiassa karanteeni-sana juontaa juurensa noilta ajoilta. Silloin nimittäin huomattiin, että tauti levisi laivojen mukana eri puolille maapalloa ja määrättiin, että saapuvien laivojen tuli olla 40 päivää satamassa ennen kuin merimiehet saivat nousta maihin. Italiaksi 40 päivää on quaranta giorni, mistä siis sana karanteeni on johdettu.

Puhetta oli tietysti myös meneillään olevasta korona-pandemiasta. Covid-19 viruksen aiheuttamaan tautiin oli luentopäivään 25.2. mennessä oli maailmalaajuisesti sairastunut 112 554 307 ihmistä. Menneiden vuosien SARS- ja MERS-virusten aiheuttamat epidemiat olivat niin ikään koronaviruksen aiheuttamia. Kaikkia näitä yhdistää zoonoosi eli taudinaiheuttaja siirtyy eläimestä ihmiseen. Virukset ovat muuntuneet jo ennen ihmiseen siirtymistä ja jatkavat muuntumista senkin jälkeen, aivan kuten nytkin Covid-19 viruksella on todettu jo useita mutaatioita. 

Näitä eläinperäisiä viruksia ilmestyy niin usein, koska ihmisten ja eläinten välillä on yhä enemmän kontakteja. Maapallon väkiluku lähestyy 8 miljardia ja toisaalta eläinten elinympäristöjä raivataan ihmisten käyttöön. Tästä syystä kantaktit ihmisten ja eläinten välillä lisääntyvät ja taudit pääsevät leviämään uusille alueille. Epidemiat lähtevät liikkeelle usein Aasiasta, koska siellä väestömäärä on suurin.

Korona-rokotteen nopea kehittäminen on hämmästyttänyt ihmisiä. Pukkila selitti, että syynä on nopeutettu aikataulu, jonka on mahdollistanut eri kehitysvaiheiden lomittainen toteutus. Jännityksellä seuraamme myös suomalaisten korona-rokotteiden kehittämistä.

Tässä osa opiskelijoista, vasemmalla opettaja Marika Myllylä ja 
keskellä Veera Pukkila etäyhteyden päässä. 
Myös osa opiskelijoista seurasi luentoa etänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti