Saimme Fysiikan 1. kurssilla vieraaksemme tohtoriopiskelija Joonas Keski-Rahkosen Tampereen yliopistolta. Hän kertoi tekniikan ja luonnontieteellisen fysiikan opiskelusta yliopistossa yleisesti sekä omista tutkimuskohteistaan ja mahdollisista tulevaisuuden näkymistä.
Joonas Keski-Rahkonen
Jos fysiikka tai tekniikan alat kiinnostavat, kannattaa Joonaksen mielestä jo lukiossa valita pitkä matematiikka ja fysiikka opiskeltaviksi aineiksi. Tämän lisäksi ohjelmointitaidoista on hyötyä. Ohjelmointikursseja on tarjolla myös meidän lukiossamme.
Fyysikot työllistyvät yliopistoihin tekemään tutkimusta ja opetusta sekä yksityiselle sektorille erillaisiin yrityksiin, jotka voivat erikoistua data-analytiikkaan sekä mittaustekniikkaan. Esimerkiksi fyysikoita työllistyy sairaalaan pitämään huolta röntgenlaitteista tai magneettikuvauslaitteista sekä laskemaan säitelyannoksia ja tulkitsemaan röntgen- ja magneettikuvia. Data-analyysiä ja ohjelmointitaitoja tarvitaan esimerkiksi simuloimaan tehtaiden prosesseja. Fyysikon taitoja arvostetaan, sillä simulaatiot tulevat halvemmaksi kuin tuhansien kokeiden tekeminen.
Joonas itse tutkii kvanttikaaosta. Hän on matksutanut konferensseissa ympäri maailman sekä työskennellyt Ruotsissa Lundin yliopistossa sekä Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa. Kansainvälinen yhteistyö on tärkeässä roolissa tutkimustyössä ja Joonas suositteli opiskelemaan lukiossa englantia hyvin, sillä se on maailmanlaajuisen tiedeyhteisön yhteinen kieli.
Janne Klemola
Joonas oli vieraana 1. vuosikurssin fysiikan tunnilla.
Kuvassa vasemmalla Joonaksen kanssa fysiikan opettaja Janne Klemola.
Lukiolaisilla heräsi esityksen aikana myös paljon kysymyksiä ja
yliopisto-opinnot kiinnostavat monia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti