Diplomi-insinööriopiskelijoista vain reilu viidennes on tyttöjä, vaikka suomalaiset tytöt ovatkin PISA-tutkimuksen mukaan maailman toiseksi parhaita matematiikassa ja luonnontieteissä. Kansainvälisenä tyttöjen päivänä Aalto-yliopistossa Espoossa järjestettiin ensimmäistä kertaa Shaking up Tech -tapahtuma tarkoituksena innostaa tyttöjä tekniikan alan opiskeluun. Kokkolan suomalaisesta lukiosta abiturientit Eveliina ja Riina pääsivät 198 muun tytön joukossa tutustumaan tekniikan alan opintoihin ja uramahdollisuuksiin.
Päivä alkoi auditoriossa kuuden tekniikan alalla menestyneen naisen esityksillä. Naiset kertoivat innostavasti omista uratarinoistaan ja aloistaan esimerkkien kautta. Koodauksen tärkeys nousi esiin lähes joka puheessa. Puhujien esitykset olivat erittäin mielenkiintoisia ja todella saivat kiinnostuksen heräämään alaa kohtaan. Varsinkin lastenkirjailijan ja koodauksen puolestapuhuja Linda Liukkaan esitys oli inspiroiva. Kaikki voivat oppia koodaamaan, sitä ei tarvitse harjoitella kaksitoistavuotiaasta asti.
Linda Liukas
Auditoriossa järjestettiin myös opiskelijapaneeli, joissa kerrottiin konkreettisesti Aalto-yliopistossa opiskelusta. Yllätyksenä tuli, kuinka sisään päästyään voi hyvin vapaasti opiskella mitä haluaakaan ja opiskelu kestää helposti jopa kahdeksan vuotta ja ylikin.
Päivän aikana kiertelimme myös hieman omatoimisesti Otaniemen kampuksella. Kampus oli suuri ja sen tilat olivat hulppeat ja rakennukset suunniteltu kauniisti. Käytävillä kiertäessä näki kaikenlaisia mielenkiintoisia huoneita ja olisi tehnyt mieli tutkia paikkoja enemmänkin. Kampus oli kuin iso kylä ja siellä oli myös kauppakeskus metroasemalla. Erään opiskelijan mukaan siellä on helppo “otaantua”, eli olla poistumatta kampusalueelta mihinkään.
Iltapäivä vietettiin ennalta valituissa työpajoissa, joissa tutustuttiin tekniikan alaan käytännönläheisesti. Geometria-työpajassa mallinnettiin erilaisia geometrisiä kappaleita, kokeiltiin erilasten monikulmioiden vaikutusta kaarevuuteen ja taiteltiin paperista erilaisia muotoja, joita käytetään esimerkiksi lentokoneiden rakenteissa. Työpajan vetäjä puhui todella intohimoisesti aiheestaan ja kertoi paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.
Luonnonvärit-työpajassa pääsi tutustumaan luonnon värien salaisuuksiin. Värjäsimme erilaisia materiaaleja indigonsiniseksi. Lisäksi pääsimme tutustumaan Ioncell-F -prosessiin, jolla valmistetaan uudenlaista sellusoosapohjaista tekstiilikuitua.
Illalla järjestetyillä messuilla pystyi tutustumaan eri tekniikan alan yrityksiin ja eri opintoalojen opiskelijoihin.
Päivä oli todella mielenkiintoinen ja ruoka oli hyvää. Tapahtuma todella onnistui tavoitteessaan ja sai harkitsemaan tekniikan alan opiskelua. Tekniikan alalla on monia eri opiskelu- ja työvaihtoehtoja, joten ala on ennen tuntunut hiukan hämärältä, mutta tapahtuma avasi mitä kaikkea tekniikan alalla voikaan tehdä. Aalto-yliopisto teki puitteillaan vaikutuksen, joten jos haluaa opiskella tekniikkaa, Aalto-yliopisto on erittäin hyvä vaihtoehto.
Eveliina Pajukangas ja Riina Salmi 16E
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti