torstai 19. huhtikuuta 2018

UM100 juhlavuoden vierailu

Torstaina 19.4. lukiollamme vieraili ulkoministeriön virkailijoita UM100 juhlakiertueen merkeissä. Samalla tähän vierailuun päättyi lukiomme kuluvan lukuvuoden Suomi100 juhlavuoden tapahtumat.



Kuvassa vasemmalta Pasi Kokkonen (UM poliittinen osasto), Tito Gronow (UM maahantulolupa-asioiden palvelukeskus), Johan Schalin (UM eurooppaosasto) ja Petri Salo (UM100 suurlähettiläs, viestintäosasto)

Kukin heistä esitteli puheenvuorossaan omaa tehtäväkenttäänsä ulkoministeriössä. Petri Salo kertoi ulkoministeriön rakenteesta ja henkilöstöstä. UM työllistää 2400 ihmistä, joista noin 900 toimii Suomessa ja noin 550 työskentelee ulkomailla edustustoissa tai konsulaateissa. Loput 1000 ovat paikallisesti palkattuja suurlähetystöjen henkilöstöä ulkomailla.
Vuosi 2018 on paitsi ulkoministeriön niin myös esim. puolustusministeriön, korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden sekä Suomen lipun juhlavuosi.
Työskentely ulkoministeriössä vaatii valmiutta vaihtaa tehtäviä, jatkuvaa kouluttautumista uusiin tehtäviin sekä valmiutta ottaa vastaan työtehtäviä ulkomailla. Salo kertoi, että jos ura ulkoministriössä kiinnostaa, niin UM järjestää kahdenlaisia yhteishakuja.  Diplomaatin urasta kiinnostuneet voivat hakea kansainvälisten asioiden valmennuskurssille (Kavaku) tai hallinnollisista tehtävistä kiinnostuneet voivat hakea hallintouran kurssille (Halku). Koulutustaustaltaan ministeriön virkamiehet ovat usein ekonomeja, juristeja ja valtioteiteilijöitä.

Johan Schalin kertoi Pohjoismaisen yhteistyön historiasta ja nykytilasta. Kuriositeettina mainittakoon, että sana nordic on otettu käyttöön 100 vuotta sitten ja sanan esiintyminen eri yhteyksissä on kasvanut niin paljon, että se on saavuttamassa esiintymistiheydessä sanan scandinavian. Pohjoismaista yhteistyötä koordinoidaan pohjoismaiden nevoston ja ministerineuvoston kautta. Pohjoismaista yhteistyötä brändätään maailmalle moderneilla tavoilla. Moni asia on meillä hyvin hoidettu ja pystymme jakamaan osaamistamme muualle maailmaan. Siihen miten pohjoismaisen yhteistyön jäljet näkyvät maailmalla voi käydä tutustumassa nettisivustolla  https://projects.thenordics.com/.

Pasi Kokkonen kertoi omassa osuudessaan Suomen lähialueiden ja erityisesti Itämeren alueen turvallisuuteen liittyvistä asioista. Hänen tehtäviään ministeriössä on avustaa ulkoministeriä asioiden taustoittamisessa erilaisia kokouksia ja tapaamisia varten.

Tito Gronow kertoi ulkoministeriön tarjoamista kansalaispalveluista, joita ovat mm. suomalaisten matkailijoiden ulkomailla saamat konsuliplavelut. Lisäksi maahantuloasioiden palvelukeskuksessa Kouvolassa käsitellään mm. Suomeen tulevien ulkomaalaisten viisumihakemuksia.


Lopuksi opiskelijakunnan puheenjohtaja Oliver Pietilä esitti muutaman kysymyksen sekä välitti vieraille yleisöltä tulleita kysymyksiä. Kysymyksiä tuli Ruotsi-yhteistyöstä ja siitä miten ja mihin kehitysyhteistyövaroja kohdennetaan ja käytetään. Udeltiinpa virkamiehiltä sitäkin voisivatko USA:n ja Pohjois-Korean presidentit tavata Suomen maaperällä, mutta sitä ei ainakaan meille paljastettu :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti