maanantai 11. marraskuuta 2024

LUMATEK-tapahtuma

 Lukiolla järjestettiin syyslukukauden LUMATEK-tapahtuma torstaina 31.10. Avausluennon kimalaisilla tehdystä älykkyystutkimuksesta piti Oulun yliopiston dosentti Olli Loukola. Sen jälkeen sammutettiin nälkää pitsalla ja limsalla, minkä jälkeen tapahtuma jatkui vapaavalintaisilla työpajoilla.

Dosentti Olli Loukola

Loukola johtaa Koneen säätiön rahoituksella toimivaa tutkimusryhmää, joka tutkii kimalaisten kognitiivisia kykyjä monitieteellisin menetelmin. Työryhmä on osoittanut, että kimalaiset oppivat käyttämään työkaluja ja kykenevät aktiivisen sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Loukolan tutkimusryhmän kokeissa kimalaiset ovat muun muassa oppineet vetämään narusta saadakseen mesipalkinnon tai ne ovat oppineet vierittämään lieriön muotoisessa lentokammiossa kevyen styrox-pallon kukkaa symboloivan sinisen ympyrän kohdalle saadakseen palkkion. Sama onnistui vaikka lieriö jaettiin väliseinällä kahtia siten, että väliseinässä oli aukko läpikulkua varten. Kimalaiset oppivat vierittämään pallon väliseinän taakse sinisen ympyrän kohdalle. 


Kimalainen oppi noutamana pallon käytävästä ja vierittämään sen "sinisen kukan" kohdalle, 
jolloin se sai palkinnon.

Pallo osattiin viedä myös väliseinän toiselle puolelle, missä "kukka" oli.

Kimalaiset saatiin myös yhdessä työntämään legopalikkaa, jotta sen alla oleva palkinto paljastuisi. Luonnossa kimalaiset tekevät yhteistyötä vain pesän sisällä, näissä kokeissa ne saatiin tekemään yhteistyötä uudessa ympäristössä.


Kimalaisten yhteistyötaidot osoitettiin myös niin sanotussa tunnelikokeessa, jossa kimalaiset päästettiin rinnakkain kulkeviin läpinäkyviin tunneleihin, joiden päässä sai palkinnon, jos molemmat koskettivat päätyä yhtä aikaa. Havaittiin, että kun toisen kimalaisen liikkumista viivästettiin, toinen jäi tunnelissa odottamaan toista, jotta ne saattoivat kulkea päätyyn yhtä aikaa. Ennen päädyn kosketusta ne vielä kääntyivät katsomaan toisiaan.

Viimeiset neljä vuotta Loukola on johtanut tutkimusryhmää, joka yhdistää biologian ja psykologian menetelmiä. Tutkimuksessa hyödynnetään tekoälyä esimerkiksi videoiden analysoinnissa. Lisäksi heillä on yhteistyötä koneoppimisen tutkijoiden kanssa. Robotiikan tutkijoita kiinnostaa, miten seesaminsiemenen kokoisilla aivoilla voi ratkaista niin monimutkaisia ongelmia. 

Antti Vainionpää Centria AMK:lta oli pitämässä pajaa, 
jossa saattoi kokeilla VR-laseilla erilaisia sovelluksia.


Oulun yliopiston FabLab-pajassa saattoi ihastella erilaisia 3D-tulostettuja kappaleita.

Oulun yliopiston FabLab:in ohjauksessa laserleikattiin mm. heijastimia.

Erilaisia lautapelejä pelattiin ruokalassa.

Matemaattisten aineiden opettaja Janne Jylhä pelaamassa opiskelijoiden kanssa.

Ratkaistavana oli myös erilaisia pulmatehtäviä. Tässä piti paperiin saada aikaan tietynmuotoinen aukko käyttämällä vain yhtä yhtenäistä leikkauslinjaa. 

Älynystyröitä tarvittiin myös valmiiden pulmapelien ratkaisemisessa.

Biologian opettajilla Tuulalla ja Marikalla oli merentutkimukseen liittyvä työpiste, jossa oli aiheeseen liittyviä tehtäviä.

Opiskelijoiden tuli päätellä mikä vesinäyte oli Suntista, mikä Kälviänjoesta, 
mikä Tankarista ja mikä Kokkolan rannikon tuntumasta.

Keskipohjanmaa LUMA-keskus toi tapahtumaan Itämeri-aiheisen pakopelin, 
jota ohjaamassa oli Pentti Impiö.

Nokkelasti opiskelijat ratkaisivat mikä oli merta saastuttava päästölähde. 
Kuvassa opiskelijoiden kanssa Pentti Impiö.


Illan aikana opiskelijat osallistuivat myös monipuoliseen tietovisaan, jossa vastauksena saattoi olla myös kuva tai video sekä nopeutta vaativaan matikkavisaan. Saimme vieraaksi opiskelijaryhmän ja kaksi opettajaa Nurmon lukiosta. Myös kolme luonnontieteiden opettajaa Vantaan Vaskivuoren lukiosta olivat tutustumassa toimintaamme. Ilta oli hyvin onnistunut ja kaikki työpajat olivat tasaisen suosittuja. Keväällä järjestämme vastaavan tapahtuman, johon kutsumme luonnontieteistä kiinnostuneita lukiolaisia mukaan myös maakunnasta.