perjantai 17. maaliskuuta 2023

Katternö Skywatchersien vieraana

 Tähtitiedon opintojaksolla vierailtiin 16.3. Katternö Skywatchersien luona. Pääsimme tutustumaan erilaisiin teleskooppeihin ja saimme mielenkiintoista tietoa tähtitieteen saralta. 

Pääsimme kuulemaan Skywatchersien mielenkiintoisista projekteista esim. säähavaintopalloihin, radioteleskooppeihin ja valokuvaukseen liittyen. 


Ulkona keli suosi meitä ja pääsimme katsomaan esimerkiksi Jupeterin kuita ja Orionin sumua (M42). Inspiroivan ympäristön vallitessa opiskelijat pohtivat taivaan tarkkailun ohessa mm. onko avaruudella rajoja, millaista elämää avaruudessa voisi olla ja miten pyrstötähdet muodostuvat.

 

keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Sarjakuvataiteilija Riina Tanskasen vierailu

 Sarjakuvataiteilija Riina Tanskanen vieraili Kokkolan suomalaisessa lukiossa maanantaina 6.3. Tanskanen on tullut tunnetuksi muun muassa Tympeät tytöt -teoksistaan, joita hän on julkaissut Instagram -tilillään vuodesta 2020 alkaen. 

Tanskanen sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2022 yhteiskunnallisen keskustelun avaamisesta ja tiedonvälityksestä sarjakuvan keinoin. Lukiollamme vieraillessaan Tanskanen luennoi aiheesta Sukupuoli ja eriarvoisuus. Luennolla käsiteltiin sukupuolittuneen eriarvoisuuden historiaa ja sen vaikutuksia nykyhetkeen, ja ennen kaikkea sitä miten sukupuolittunut eriarvoisuus näkyy suomalaisessa yhteiskunnassa 2020-luvulla.  


Riina Tanskanen kertoo oman taiteensa asettuvan ns. tyttötaiteen viitekehykseen, jolle on ominaista tyttöjen kuvaaminen heidän omilla ehdoillaan. Hän nimittääkin Tympeitä tyttöjä tyttömäiseksi yhteiskuntakritiikiksi. Luennollaan hän käsitteli naisten asemaa ja sitä, miten sukupuolten eriarvoisuus on näyttäytynyt historian eri aikakausina. Luennon lopulla Tanskanen myös kertoo, mitä jokainen meistä voi eriarvoisuudelle tehdä: kuunnella muiden kokemuksia sekä avata suu ja toimia silloin, kun näkee tai kohtaa syrjintää. Tarvitaan myös kykyä kyseenalaistaa perinteisiä, eriarvoistavia arvoja sekä rohkeutta ajatella ja tehdä toisin. 


Oman keskeneräisyyden kohtaaminen on myös avain muutokseen – siinä missä syrjiviä arvoja ja normeja ylläpidetään yhdessä, niin myös uudet normit rakentuvat yhteisen ajattelun ja toiminnan muutoksen kautta. 

sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Työelämäpäivät

 Keskiviikkona ja torstaina 22.-23.2. lukiollamme järjestettiin toisen vuoden opiskelijoille Let´s Learn Work -hankkeen tuotoksena Tulevaisuuden työelämä ja yrittäjyystaidot -teemapäivät. Päivien ohjelmassa oli alustuksia, paneelikeskusteluja, työpajoja ja hankkeessa laaditun työelämävalmiuksia vahvistavan tehtäväkokonaisuuden tekemistä sähköisellä alustalla.

KOSEKin Sari Yli-Hukka oli mukana moderoimassa kahta paneelikeskustelua, luennoimassa nuorille aiheesta ”Kuuleeko tulevaisuuden sukupolvi Z”, ja toteuttamassa yrittäjyysaiheisia workshoppeja.


Yrittäjyys-teemaiseen paneeliin osallistuivat vasemmalta lukien Nanne Jalma (Happy Food and People), graafikko Elina Warsta, kääntäjä Heidi Nyblom-Kuorikoski, tietokirjailija ja luennoitsija Juha T. Hakala sekä keskustelun moderoija Sari Yli-Hukka KOSEK:ilta.

Sarin mukaan nuoret kaipaavat realistista puhetta yrittäjyydestä.
"Yhteisenä tavoitteenamme on poistaa yrittäjyyteen liittyvää negatiivisuutta. Haluamme tuoda positiivisesti esille, mitä kaikkea yrittäjyys voi mahdollistaa ja kuinka monipuolista se voi olla. Haluamme myös lisätä nuorten tuntemusta alueen yrityksistä ja yrittäjistä, sekä kertoa KOSEKin palveluista yrittäjyydestä haaveileville nuorille. Tavoitteenamme on kasvattaa entistä yrittäjämyönteisempiä osaajia tulevaisuuteen ja rohkaista heitä.
Monipuolinen yrittäjyys luo niin paikallista kuin maakunnallista elinvoimaa ja kasvua. Yrittäjyyskasvatuksella luodaan vahvempaa osaamista ja elinvoimaa tulevaisuuteen."

Panelisteilta kysyttiin mm. mitä sellaista yrittäjyys on heille mahdollistanut mitä normaali työsuhde ei voisi antaa ja mitä neuvoja he nuorille lukiolaisille antaisivat. Vastauksista jäi mieleen kommentti "Ilo on hyvä kompassi" eli kannattaa tehdä sitä, mikä tuottaa mielihyvää. Innostuksella ja intohimolla on suuri merkitys ja olet todennäköisesti lahjakas juuri niissä asioissa, joista tykkäät. Yrittäjyys mahdollistaa vapauden, voi itse päättää mihin keskittyy ja toteuttaa omia ideoita. Yrittäjänä työskentely on monipuolista, mutta toki pientä epävarmuutta pitää pystyä sietämään ja myös sitä, että työtä ja sitä kautta tuloja voi tulla epäsäännöllisesti.

Nuoria yrittäjät kannustivat opiskelemaan erityisesti kieliä, kuuntelemaan rohkeasti omaa intuitiota ja poikkeamaan "maineen ja mammonan valtateiltä" myös pienemmille sivupoluille, joilta voi löytyä todella mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Toisen päivän alustuksen teemana oli eri sukupolvet työelämässä ja tulevaisuuden työelämätaidot. Sari Yli-Hukka kertoi mitä Boomereilla ja X-, Y- ja Z-sukupolvilla työelämässä tarkoitetaan. Saman ikäisiä ihmisiä yhdistää saman aikakauden kokemukset. Vuosikymmenten tapahtumat ja muut merkittävät kokemukset ovat ikää tärkeämpi yhdistävä tekijä.

Työelämätaitoja pohtimassa olivat vasemmalta lukien abiturientti Neea Oinas, keskustelun moderaattori Sari Yli-Hukka, abiturientti Olivia Komulainen, henkilöstöjohtaja Asko Saastamoinen Keliberiltä ja käyttöinsinööri Anna Mäkelä Bolideniltä.

Työelämätaidoista keskustelijat nostivat erityisesti esille hyvät vuorovaikutustaidot, taidon osata kysyä ja etsiä tietoa, luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn sekä vastuullisuuden ja oma-aloitteisuuden. Nuoria muistutettiin siitä, että omat vahvuudet ovat paljon muutakin kuin työ ja kouluosaaminen. Monipuolisten harrastusten kautta kertyy paljon esimerkiksi sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja.

Tapa tehdä töitä on nykyään muuttunut. Enää ei tavoitella pitkää uraa saman työnantajan palveluksessa, työnkuvat ovat laajempia ja sisältävät paljon erityisosaamista, jota myös johdon täytyy kuunnella, jotta osataan tehdä yrityksen tulevaisuuden kannalta oikeita ratkaisuja ja päätöksiä. Tylsiäkin päiviä tulee sietää, tylsyys toisaalta antaa tilaa uusille ideoille ja luovuudelle. Nuoria kannustettiin olemaan rohkeita ja myös epäonnistumaan rohkeasti, sillä niistä kokemuksista oppii. Kannattaa uskaltaa olla erilainen, mutta kuitenkin oma itsensä.









Eduskuntavaalipaneeli

 Tiistaina 21.2. lukiollemme oli kutsuttu eri puolueiden eduskuntavaaliehdokkaita opiskelijakunnan edustajien tentattavaksi vaalipaneeliin. 

Historian ja yhteiskuntaopin lehtori Pekka Kauppi juonsi paneelikeskustelun alkuun.

Panelistit vasemmalta lukien Tiina Isotalus (SDP), Laura Maria Sahlgren (Vihreät), 
Oliver Pietilä (Keskusta), Hanna-Lea Ahlskog (Kristillisdemokraatit), 
Janne Jukkola (Kokoomus) ja Ulpu Keränen (Perussuomalaiset). 

Keskustelussa ehdittiin käsitellä monta aihealuetta, joukossa oli myös nopeita kyllä-ei-lappuäänestyksiä. Panelistit joutuivat pohtimaan vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: 

- Jos valtion talous on tiukalla, kiristetäänkö verotusta vai leikataanko?
- Onko Euroopan keskuspankin korkojen nosto oikea keino torjua inflaatiota tässä tilanteessa?
- Mikä on suurin uhka Suomelle?
- Kuinka paljon Suomen puolustusmenojen pitäisi olla vuosittain, enemmän kuin 2 % vai riittääkö nykyinen taso?
- Kerro mitä olet tehnyt Ukrainan hyväksi tähän mennessä
- Miten parantaisit nuorten asemaa kansanedustajana?

Lukiolla tullaan pitämään myös varjovaalit ennen oikeita eduskuntavaaleja.