perjantai 20. tammikuuta 2023

Kirjailijavieras

 Kauhukirjailija Marko Hautala vieraili lukiollamme kertomassa työstään ja kauhukirjallisuudesta. Hän on maamme merkittävimpiä kauhukirjailijoita ja ollut myös ehdolla maailman arvostetuimman kauhukirjallisuuden palkinnon saajaksi: Shirley Jackson Award -palkinnon. Muita suomalaisia ei tällaista palkintoehdokkuutta ole saanutkaan. 

Kirjailija Marko Hautala

Palkinnoista ja menestyksestä ei kuitenkaan ole hyötyä, kun kirjailija aloittaa uuden kirjan luomisen. Kirjoittamisessa rutiinit auttavat mutta varsinainen inspiraatio tulee jostain muualta. 

Hautala kertoi pelosta ja sen merkityksestä ihmisille. Pelon ja kauhun aiheuttamat reaktiot ovat evoluution tulosta. Ne ovat suojanneet meitä ihmisen kehittymisen eri vaiheessa. Monet reaktiomme ovat edelleen primitiivisiä ja geeneissämme olevaa vanhaa tietoa. Kauhutarinat valmistavat meitä käsittelemään omia pelkojamme. Jos vastaamme tulee jotain liian pelottavaa, pitää se kohdata. Jos kohtaamme pelon, sen teho vähenee. Kauhutarinoissa niille, jotka eivät uskalla kohdata tätä pelon aiheuttajaa, käy huonosti. 


Pelottavat asiat kiehtovat ihmismieltä. Ne samalla ovat luotaantyöntäviä mutta samalla vetävät puoleensa. Hautala toteaa, ettei väkivalta ole olennainen osa kauhutarinaa. Parhaimmillaan hyvä tarina puhuttelee sisintä ja koskettaa meidän syviä tuntojamme. 

Kirjailijavieraamme antoi hyvän vinkin kirjoitustehtävään valmistautumiseksi:
Kirjoita 5 tai 10 minuuttia ilman kontrollia, ihan mitä vain. Jos kirjoitat kynällä, älä nosta kynän kärkeä paperista. Oikeinkirjoitussäännöistä ei tarvitse välittää. Parhaimmillaan paperille muodostuu onnistuneita ilmauksia tai lauseita, joita voi hyödyntää varsinaisessa kirjoitustehtävässä. Ehkäpä kirjoittaja oivaltaa jotain itsestään syntyneestä tekstistä.


Marko Hautalan mielestä parhain teksti tuntuu syntyvän itsestään. Siksi ajastetut kirjoitusharjoitukset ovat tärkeitä ja merkittäviä inspiraation lähteitä. Hautalan teos Kuokkamummo on käännetty monelle eri kielelle. Hänen uusin teoksensa Kuolleiden valssi koostuu minitarinoista, jotka toimivat myös yhdessä romaanin lukuina.

maanantai 16. tammikuuta 2023

Jatko-opintopäivä 10.1.2023

 Aloitimme kevätlukukauden suuntaamalla ajatukset tulevaisuuden suunnitteluun ja omien unelmien pohtimiseen. Monen vuoden tauon jälkeen pystyimme tiistaina 10.1. järjestämään niin kutsutun jatko-opintopäivän, johon lukiomme entiset opiskelijat saapuivat esittelemään opiskelemiaan aloja.

Aamun ohjelma koostui yhteisestä ohjelmasta juhlasalissa, jossa aluksi Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä kertoi puheenvuorossaan tulevaisuuden työelämästä ja Kokkolan seudun tarjoamista mahdollisuuksista.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä

Erkkilä kertoi nuorille tehdyn kyselyn tuloksista, muun muassa siitä, mitkä alat nuoria kiinnostavat ja toisaalta millä aloilla Kokkolan seudulla on työvoimatarvetta tulevaisuudessa. Kyselyssä nuoret olivat kuvanneet hyvin myös niitä ominaisuuksia, joita työnantajat arvostavat, kuten vastuullisuus, positiivinen asenne, aloitteellisuus, hyvät vuorovaikutus- ja viestintätaidot jne.

Puheenvuorossaan Erkkilä esitteli Kokkolan seudun teollisuuden eri toimialoja. Yhteen kootut alueen yritysten logot antoivat havainnollisen kuvan yritysten runsaasta lukumäärästä, joskaan logo ei läheskään aina paljasta millainen yritys on kyseessä. Kokkola Industrial Park ja vene- ja akkuklusterit edustavat merkittävää kehittyvää osaamista alueellamme ja tulevat lähivuosina tarvitsemaan uutta työvoimaa. Vuosikymmenen loppuun mennessä seudulle tulevien investointien määrän arvioidaan olevan 12 mrd € ja uusia työpaikkoja syntyy 3 000 - 4 000. Erkkilä toi esityksessään esille myös, että 2-3 vuoden aikajänteellä noin 60 %:lla yrityksistä rekrytointitarve kasvaa, ja että suurin kysyntä on ammatillisesta ja ammattikorkeakoulusta valmistuneille. Toki asiantuntijatehtäviin tarvitaan yliopistotutkinnon suorittaneita. Suurin tarve tulee olemaan kaupan, hallinnon, oikeustieteen, tietojenkäsittelyn, tekniikan ja palvelujen alalla. 

Nuorillamme on mahdollisuus myös Kokkolan seudulla työskennellä isojen globaalien haasteiden parissa ja tehdä merkityksellistä työtä kansainvälisesti olipa sitten kyseessä ilmastonmuutos, energian tuotanto, viestintä ja kyberturvallisuus, ikääntyminen, terveysteknologia tai liikkuminen ja logistiikka.

Erkkilän alustuksen jälkeen aamun ohjelma jatkui projektipäällikkö Sari Yli-Hukan moderoimalla Kohti Unelmia - paneelikeskustelulla.

Paneelissa keskusteltiin vieraiden omista opinnoista ja urapoluista sekä siitä kuinka omat vahvuudet, arvot, kiinnostuksen kohteet ja unelmat ovat ohjanneet jatko-opintoihin ja siihen missä he ovat tällä hetkellä. 

Panelistit vasemmalta lukien Patrick Byskata Huusholli Keittiöt, Ida Storbacka Studio Frekvens, Petra Maunula Hycamite Oy, Konsta Kossi Leapfysio, Loic Malherbe Umicore Finland Oy ja keskustelun moderaattori Sari Yli-Hukka.

Panelistit itse olivat myös esimerkkejä siitä, että kannattaa lähteä opiskelemaan muualle, jopa ulkomaillekin, omien unelmien innoittamana, ja että Kokkolaan on hyvät mahdollisuudet palata muualla kerättyjen kokemusten ja kertyneen ammattitaidon kanssa. Entisenä ammattijalkapalloilijana  Patrick Byskata muistutti nuoria siitä, että urheilun ohella kannattaa opiskella ja suorittaa tutkinto loppuun. Jossain vaiheessa urheilu-ura päättyy ja silloin on helpompi sopeutua ja löytää paikkansa, kun on myös opiskellut päämäärätietoisesti. Lukiolaisia panelistit rohkaisivat olemaan uteliaita, ottamaan ideasta kiinni ja kokeilemaan. Nuoren yrittäjän Konsta Kossin sanoin ole tyytyväinen - älä tyydy.

Tämän jälkeen lukiolaiset osallistuivat eri alojen esittelykierroksille, joissa lukiomme entiset opiskelijat esittelivät korkeakoulu- ja yliopisto-opintojaan. Lukion opiskelijat olivat ilmoittautuneet etukäteen kolmeen itseään eniten kiinnostavaan esittelyyn, joten salista lähdettäessä kaikilla oli tiedossa mihin esittelyyn suunnistaa. Olimme saaneet paikalle erittäin kattavasti eri alojen opiskelijoita liki 60 ja eri esittelypisteitä oli kaikkiaan 27. Seuraavissa kuvissa osa esittelijöistä ja tunnelmia päivän varrelta.

Lounastauolla opettajainhuoneessa oli tarjolla kahvia ja kuulumisia ehdittiin vaihtaa myös entisten opettajien kanssa. Kuvassa vasemmalla psykologian ja uskonnon lehtori Pirjo Alatupa, historian opiskelija Lauri Kallinen, hallintotieteiden opiskelija Oliver Pietilä ja historian opiskelija Tuomas Junkkila.


Poliisin ammatti kiinnostaa useita.
Poliisiksi opiskelua esittelemässä olivat Siiri Paasila ja Aleksi Laasala.

Vasemmalta biolääketieteen opiskelija Tia Leskinen, oikeustieteen opiskelija Niklas Laitala ja koulutusteknologian opiskelija Juuso Erkkilä.


Päivä tarjosi myös hauskoja kohtaamisia esittelijöiden kesken. Tässä vasemmalta lääketieteen opiskelija Anttoni Kuoppala, luokanopettajaksi opiskeleva Sara Mäkelä, maantieteen opiskelija Olli Koivumäki, lääketieteen opiskelija Milja Hyyppä ja psykologian opiskelija Juuso Mantila.

Kauppatieteitä esittelemässä olivat Lauri Paloneva (vasemmalla) ja Daniel Storbacka.

Vasemmalta Henri Tarkkinen ja Joonas Meriläinen, jotka kumpikin opiskelevat kauppatieteitä ja tuotantotaloutta, takana sähkö- ja energiatekniikan opiskelija Emil Uski ja oikealla rakennustekniikan opiskelija Juuso Kortetmaa.

Hymy oli herkässä, kun kuulumisia vaihdettiin. Etualalla liikuntasosiologian opiskelija Iitu Lassila, hammaslääketieteen opiskelija Uljana Palosaari ja kauppatieteiden opiskelija Laura Ågren. Taaempana vasemmalla sairaanhoidon opiskelija Jaana Puumala, logopedian opiskelija Ronja Jokela ja sosionomi-opiskelija Jere Juntunen.

Tässä kaverukset vasemmalla Ilona Almén, kauppatieteet ja Hilja Kossi, englannin kieli. 

Terveiset liikuntatieteen rastilta. Konsta Alatupa ja Iitu Lassila
 pitivät opiskeluun innostavan ja mielenkiintoisen esittelyn. 

Tässä etualalla istumassa vasemmalta lukien Sanni Hanhisalo - eläinlääketiede, Riia Pulkkinen - viestintätieteet, Hilla Mäkivuokko - medianomi, Mia Salo - luokanopettaja, Erika Löytynoja - suomen kieli,  Elias Nissilä - prosessitekniikka ja Vilma Herronen - ympäristö- ja luonnonvaraekonomia.

Päivä tarjosi ihania kohtaamisia ja jälleennäkemisiä, toivottavasti se antoi myös lukiolaisillemme uskoa ja rohkeutta tavoitella omia unelmia, ideoita siitä, mitä oma ura ja tulevaisuuden ammatti voisi olla. Päivän myötä omalle opiskelulle ja puurtamiselle lukiossa löytyi lisää motivaatiota ja päämääriä, joita tavoitella. Lämmin kiitos kaikille päivän toteuttamiseen osallistuneille!