keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Lukukauden päätös

Suunnittelimme jouluisen puurojuhlan ohjelmaa yhdessä kaikkien vuosiluokkien kanssa. Koronatilanne kuitenkin pakotti meidät jälleen kerran muuttamaan suunnitelmia, ja lukuvuoden viimeisenä työpäivänä jaoimme kaikille jouluterveiset videolinkkien myötä. Ylen joulukalenterin ja seurakunnan tervehdyksen lisäksi opettajat nauhoittivat oman jouluisen musiikkivideon, jonka voi katsoa oheisesta linkistä.

Opettajien joulutervehdys

Kokkolan suomalaisen lukion henkilökunta kiittää kuluneesta lukukaudesta
ja toivottaa kaikille rauhaisaa joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta 2022!




sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Erilaista laukkumuotia

 Perjantaiksi 10.12. opiskelijakunta oli haastanut opiskelijat ideoimaan mitä hauskimpia koulurepun korvaajia. Moni oli tähän haasteeseen tarttunut ja käytävillä ja luokissa kohtasimmekin melkoisen mielikuvitusrikkaita virityksiä, joista parhaimmat tietysti palkittiin.



Tällaisia ideoita esiteltiin ruotsin tunnin lopuksi.


Tällä ratkaisulla Petra sijoittui kärkikolmikkoon.


Pallogrilli koululaukkuna oli kyllä yksi erikoisimmista ja tulikin palkituksi😊

Joulupukki ja joulupukin apulainen.


Tässä voittajakolmikko. Keskellä voittaja Ville Ikola palkittiin Pekan pizzan lahjakortilla, Petra Puolitaival ja Aurora Klemola huomioitiin herkkupaketeilla.


Tässä voittajan tyylinäyte :)


Yhteisöpedagogeja koululla

 Marras-joulukuun molemmin puolin saimme ensimmäistä kertaa kolme yhteisöpedagogiopiskelijaa neljän viikon mittaiseen työharjoitteluun lukiollemme sopivasti Lasten oikeuksien viikolla. Ennen harjoittelujaksoa pidimme muutaman suunnittelu- ja ideointipalaverin, jossa kerroimme heille, mitä toiveita ja tarpeita meillä koulun puolesta on heidän toiminnalleen. Eveliina, Elle ja Topi puolestaan kertoivat omista ajatuksistaan ja toiveistaan harjoittelun suhteen. Riittävän etukäteissuunnittelun ja harjoittelun aikana pidettyjen palaverien ansiosta koimme harjoittelujakson erittäin onnistuneeksi. Harjoittelijat Eveliina, Elle ja Topi olivat kaikki hyvin aloitteellisia ja idearikkaita, joten heidän kanssaan työskentely sujui mainiosti.

Harjoitteluviikkojen aikana he olivat mukana järjestämässä mm. toisen vuoden opiskelijoille Puolen matkan krouvi-tapahtumaa, jolla juhlistettiin lukiotaipaleen puoleen väliin saattamista. Tapahtumasta löytyy erillinen juttu tästä blogista. Joka viikko lukion opiskelijoille pidettiin työpajoja, joissa oli kivaa tekemistä ja sai vain tulla juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Lisäksi harjoittelijat olivat mukana opiskelijakunnan hallituksen kokouksissa ja suunnittelivat hallituksen jäsenille aamubrunssi-tapahtuman sekä olivat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa opiskelijakunnan pikkujoulun ohjelmaa. Ehdittiinpä jakson aikana järjestää myös sählyturnaus, jossa eri vuosiluokkien välillä ensin kisattiin voittajajoukkue, joka pelasi vielä opettajia vastaan. Tästäkin löytyy blogista erikseen juttu. 

Kahvi maistuu opiskelijoille tauoilla.

Piparinkoristelupaja



Värittelyn lomassa on kiva myös jutella toisten kanssa.

Eveliina, Elle ja Topi laativat jokaiselle viikolle oman julisteen, jossa kerrottiin heidän viikon ohjelmasta ja aikatauluista. He huolehtivat myös opiskelijoiden iltapäiväkahvituksesta ruokalassa. Samalla tarjoutui hyviä tilaisuuksia kohdata lukion opiskelijoita.

Lämpimät kiitoksemme teille Topi, Eveliina ja Elle 💗

Sibeliuksen matkassa

 Keskiviikkona 8.12. liputettiin suomalaisen musiikin päivää ja perjantaina 10.12. saimme kuunnella Konserttikeskuksen välittämää Sibeliuksen matkassa konserttia, jossa kansallissäveltäjämme musiikkia tulkitsivat sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

Sekä Makkonen että Azezian kertoivat elävästi Sibeliuksen elämänvaiheista ja mm. siitä kuinka tärkeä 
luonto äänineen ja tuoksuineen oli Sibeliukselle.

Jussi Makkonen kertoi myös arvokkaasta sellostaan.
Soittimen valmistuessa vuonna 1757 Mozart oli vain vuoden ikäinen. Konsertissa kuulimme ainutlaatuisina sovituksina Sibeliuksen
tunnetuimpia sävellyksiä, mm. Valse triste, Kuusi ja Finlandia.
Finlandian myötä Sibelius tuli säveltäjänä tunnetuksi myös Euroopassa ja Amerikassa. 


Hallituksen aamubrunssi

 Itsenäisyyspäivän jälkeisenä tiistai-aamuna 7.12. vastapaistetun croissantin tuoksu leijaili nenään opettajainhuoneesta. Siellä yhteisöpedagogiharjoittelijamme Eveliina, Elle ja Topi valmistivat ideoimaansa aamubrunssia opiskelijakunnan hallituksen jäsenille kiitoksena heidän toiminnastaan opiskelijakunnan hyväksi. Brunssi katettiin kauniisti aamuhämyiseen ruokasaliin, jossa myös musiikki kutsuvasti jo soi.


Elle valotti opiskelijoille aamuisen kokoontumisen tarkoitusta.


Eveliina, Elle ja Topi olivat kattaneet aamupalan kauniisti.


Rehtori Markku Anttila esitti hallituksen jäsenille kiitokset aktiivisesta
 toiminnasta opiskelijakunnan hyväksi. 


Myös Nina Aro, toinen opiskelijakunnan ohjaavista opettajista,  
ehti paikalle keskustelemaan opiskelijoiden kanssa.


Rauhaisa aamuhetki mahdollisti kiireettömän keskustelutuokion.

Yhteisöpedagogit keskustelivat vielä lopuksi nuorten kanssa.

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Itsenäisyys- ja yo-juhla

 Perjantaina 3.12. juhlimme Suomen itsenäisyyttä ja syksyn uusia ylioppilaita, joita Kokkolan suomalaisesta lukiosta valmistui tänä syksynä viisitoista.

Juhlamme alkoi Finlandia-hymnillä, jonka lauloi Saara Hautamäki. Säestäjinä Kerttu Backman, huilu, ja Nuppu Uusitalo, viulu sekä musiikin opettajamme Kirsi Ojanen, piano.

Juhlapuheen piti kaupunginjohtajamme Stina Mattila. Seuraavassa otteita hänen puheestaan:          

"Tulevana maanantaina vietämme maan laajuisesti Suomen sadatta neljättä (104) itsenäisyyspäivää. Merkkinä päivästä nostamme tuhannet siniristiliput salkoihin ja tunnemme aivan erityistä sukupolvien välistä yhteyttä. Muistamme itsenäisyytemme puolesta sodissa kaatuneita suomalaisia sekä sotiemme veteraaneja. Nämä identiteettimme kannalta niin tärkeät muistot ja kunnioituksen haluamme siirtää tuleville sukupolville, joiden velvollisuus on jatkaa itsenäisyyden vaalimista ja pitää yllä itsenäisyyspäivän perinteitä. 

Kuluneen reilun sadan vuoden aikana jokainen sukupolvi on pyrkinyt luomaan parempaa Suomea. Kulttuuri ja yhteiskunta ympärillämme muuttuu koko ajan mutta meistä itsestä on kiinni, mihin suuntaan. Sanonta ”On lottovoitto syntyä Suomeen” pitää edelleen paikkansa nykytilastojen valossa, olemmehan onnellisuus- ja tyytyväisyystilastojen kärkimaita. Olemme keskimääräisen onnellinen, elämäänsä tyytyväinen kansa, jonka selkärankana on meidän itsemme luoma hyvinvointivaltio sekä yhdenvertainen yhteiskunta. Vakaat instituutiot tarjoavat meille turvaa ja luottamusta toisiamme ja tulevaisuuttamme kohtaan. Meidän Suomessa meillä on kaikki edellytykset toteuttaa velvollisuuksiamme ja myös toteuttaa merkitykselliseksi kokemiamme asioita, tekoja ja omia unelmiamme. Unelmia ja tavoitteita teillä nuorilla varmasti riittää, samoin kun tarmoa toteuttaa niitä.   
 Olemme kokeneet työn ja opintojen siirtymisen digitaaliseen maailmaan. Selvisimme murroksesta, joka on siivittänyt yhteiskunnan kehittymistä suurin harppauksin. Siirtymän sujuvuuden on mahdollistanut teknologian ja digitalisaation kehitys sekä ohjelmistojen ja tekniikan ymmärrys, joka teidän sukupolvella on merkittävästi vahvemmalla pohjalla kuin meillä vanhemmilla sukupolvilla. Onneksi te nuoret olette olleet tukenamme tässä ajassa. Te itse taas tulette huomaamaan, kuinka paljon epävarmuudessa kasvaminen muokkaa ihmistä vahvemmaksi selviytyjäksi, aivan kuten itsenäisyytemme alkuaikojen nuoria miehiä ja naisia, jotka rakensivat meille sen Suomen, jossa tänään elämme.

Kaiken epävarmuuden ja kiireen keskellä ei kuitenkaan pidä unohtaa aitoja ihmisiä ja inhimillistä kanssakäymistä. Muutamalla sormen pyyhkäisyllä näkee hetkessä mitä koko kaveripiirille kuuluu, mutta milloin tuli viimeksi soitettua mummolle tai käytyä naapurissa kahvilla? Samalla kun yhä enenevä osa elämästämme, sekä sosiaalinen että työelämä, siirtyy pilveen meistä yhä kauemmaksi, nousee entistä tärkeämmäksi toisen ihmisen kunnioitus ja arvostus. Ihmisten keskinäinen luottamus luo keskustelevaa ymmärtämisen kulttuuria, joka edistää kansamme ja valtiomme kehitystä ja kykyä selvitä vaikeina aikoina. 


 Kaupunginjohtaja Stina Mattila

Pohditaan vielä hetki mitä itsenäisyys oikeastaan on? Teille nuorille, ja etenkin uusille ylioppilaille itsenäistyminen omassa elämässänne on tärkeä ajankohta. Päätös opiskelupaikan valinnasta, uudesta asuinpaikasta ja päätös siitä, minkä suunnan seuraavaksi valitsette elämässänne, on itsenäistymistä. Itsenäistyminen on myös vastuun kantamista ja toisten ihmisten kunnioittamista. Tämä pätee myös valtioiden väliseen toimintaan. Itsenäinen Suomi on hyvinvointivaltio, joka on vastuussa kansalaistensa hyvinvoinnista, samalla kun se on vastuussa muiden valtioiden tukemisesta ja auttamisesta hädän hetkellä. 

Opiskelemalla ja kouluttautumalla ihminen panostaa omaan henkiseen ja taloudelliseen hyvinvointiinsa. Kouluttautuminen ja sivistys on tuottoisaa niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Toivon, että te uudet ja tulevat ylioppilaat haluatte omalla toiminnallanne olla mukana tekemässä kotimaastamme ja kotikaupungistamme mahdollisimman hyvän ja toimivan paikan, jossa kaikkien on hyvä elää ja olla - nyt, ensi vuonna ja vastaisuudessa.

Onnea päivään ja menestyksen eväitä elämään uusille ylioppilaille ja oikein hyvää tulevaa Suomen Itsenäisyyspäivää!"


 Lukion bändi solistina Saara Hautamäki esittivät Toni Wirtasen sanoittaman ja säveltämän kappaleen Valot pimeyksien reunoilla. Kerttu Backman, huilu, Nuppu Uusitalo, viulu, Milo Vähäsarja, kitara, Aku Känsäkangas, basso, Samu Mutka, rummut, Kirsi Ojanen , piano.

Lukion rehtori Markku Anttila puhui uusille ylioppilaille. Ohessa otteita hänen puheestaan:

"Lukiot ovat ottaneet tavakseen juhlia syksyn ylioppilaita itsenäisyysjuhlallisuuksien yhteydessä. Se on hieno ja kaunis tapa kunnioittaa uusia ylioppilaita. Meillä on ilo juhlistaa tänään täällä Kokkolan suomalaisen lukion viittätoista uutta ylioppilasta.

Tämä päivä ei ole itsestäänselvyys. Takana ovat perusopetuksen ja lukion oppivuodet. Näihin vuosiin on kuulunut paljon työtä, aherrusta, onnistumisia, epäonnistumisia, naurua, surua, iloa ja ehkä jokunen kyynelkin - sitä kaikkea mitä elämä on - kotiväen ja ystävien tukea unohtamatta. Osa arkea on nyt valmistumisen myötä jäämässä taakse ja suunnitelmat vievät eteenpäin ja tulevaan.

Haluan kuitenkin erityisesti ajatella ja toivoa, että elätte tänään, huomenna ja tulevaisuudessa - tulevaisuuden jokaisena päivänä sen päivän jokaisen hetken sen ainutkertaisuuden vuoksi - eikä jonkin edessäpäin olevan vuoksi.

Lukion rehtori Markku Anttila

Toivon, että nyt päättyvä pitkän opintotien vaihe on ollut teidän elämässänne rikas ja kasvattava. Toivon myös, että se vaihe jää mieleenne aikana, jonka muistot ovat osanaan kannattamassa teitä eteenpäin teillänne.

Kulkiessamme me kasvamme, muutamme muotoamme. Emme valise aina parasta vaihtoehtoa, mutta jatkamme kaikesta huolimatta eteenpäin.

Elämämme päämäärä riippuu siitä, millaisen tien valitsemme päästäksemme siihen ja miten me tuon tien kuljemme.

Tiellä kulkiessamme etsiminen voi olla yhtä mielenkiintoista kuin löytäminen. Riippuu kun uskoo, ottaa vastaan eikä pelkää tehdä virheitä.

Haluamme onnitella teitä valmistuneita lämpimästi ja toivottaa rauhaisaa joulun odotuksen aikaa."

Onnea syksyn uudet ylioppilaat!

Ylioppilaan puheenvuoron piti Iida Alanen. 

Seuraavaksi vapauden viestikapula luovutettiin opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajalta nykyiselle puheenjohtajalle.

"Otamme tämän viestin vastaan ja samalla ilmaisemme kunnioituksemme ja kiitollisuutemme sotaveteraaneille ja kaikille, jotka ovat luoneet meille tämän vapaan, hyvän maan. Lupaamme pitää hyvää huolta toisistamme ja tästä maasta, niin että seuraava sukupolvikin voi iloita itsenäisestä Suomesta. Siirrämme tämän veteraanien viestin vuoden päästä seuraavalle ikäluokalle."

"Valot pimeyksien reunoilla
Ovat toisinaan himmeitä ja harvassa
Sulla on sisälläs valtameren kokoinen voima, jonka sä voit oppaaksesi valjastaa
Tää on pelkkä tyhjä kuori
Joka sun pitää täyttää
Tää on valoista kirkkain, tää on loputon yö
Tää on sydämen lyönti
Tää on ajattomuus"


Valot pimeyksien reunoilla, säv. ja san, Toni Wirtanen



tiistai 30. marraskuuta 2021

Liikunnallinen teema-viikko

 Viikolla  48 järjestettiin erilaisia liikunnallisia tempauksia, joilla kannustettiin opiskelijoita aktiiviseen liikkumiseen. Opiskelijat katsoivat etänä Keski-Pohjanmaan Liikunnan järjestämän luennon, jossa muun muassa kerrottiin liikunnan ja terveellisen ravinnon vaikutuksista aivoihin ja tehtiin erilaisia aivotoimintaa stimuloivia lyhyitä harjoituksia.

Liikkuva koulu-vastuuopettajamme Tiina ja Satu organisoivat opiskelijoille välitunnilla suoritettavan liikunnallisen QR-koodiradan, joka suoritettiin lataamalla puhelimeen iO-sovellus. 

QR-koodatun radan ideoivat opettajat Satu Konola-Storbacka ja Tiina Kujala.


Palkintoina oli tietysti terveellisiä välipaloja.

Tiistaina Kokkolan suomalaisen lukion marraskuun talvipäivää piristi opiskelijoiden ja opettajien välinen sählyturnaus, jonka järjestelyistä vastasivat yhteisöpedagogiharjoittelijamme. Turnausta varten eri vuosiluokat olivat koonneet joukkueet, ja voittajajoukkue sai pelata opettajien joukkuetta vastaan.






Opettajien joukkue pelasi opiskelijoiden parasta joukkuetta vastaan.


Kyllä opettajatkin tosissaan yrittivät 😊

Niin kävi, että ykkösten joukkue voitti koko turnauksen! Onnea voittajille! Voitto saavutettiin taidokkaalla ja reilulla pelillä, vaikka opettajat antoivat tiukan vastuksen, eikä voitto ollut alusta alkaen aivan itsestään selvää.

Ykkösten voittajajoukkue 👏


Salissa oli kaiken kaikkiaan hyvä tunnelma ja eiköhän ensi vuonnakin jokin turnaus järjestetä.


torstai 18. marraskuuta 2021

Puolen matkan krouvi 16.11.

 Tiistain 16.11. ryhmänohjaustunnilla juhlistettiin KSL:n kakkosten lukiotaipaleen puolivälin etappia. Tapahtuma sai nimekseen Puolen matkan krouvi ja mukana olivat myös Kiviniityn toimipaikan kakkoset, jotka siirtyvät Länsipuiston kiinteistöön helmikuun alusta lähtien. 


Tapahtuma alkoi juhlasalissa kahvituksella korvapuustin kera hyvän musiikin soidessa taustalla. 

Salin pöytäryhmät täyttyivät vähitellen hyväntuulisesti juttelevista kakkosista.

Samalla viikolla lukiollamme aloittivat työharjoittelunsa yhteisöpedagogiksi opiskelevat Eveliina, Elle ja Topi, jotka esittäytyivät tiistaina koko koululle ja leikittivät juhlassa myös kakkosia.

Yhteisöpedagogit Topi, Eveliina ja Elle. He järjestävät neljä viikkoa kestävän työharjoittelujakson aikana lukiolaisille mm. kohtaamisia kahvituksen lomassa, erilaisia työpajoja ja teematapahtumia.

Kahvin jälkeen ryhmissä vastattiin leikkimieliseen tietovisaan, jossa kyseltiin lukio-opintoihin liittyviä asioita, mutta myös opettajiin liittyviä hauskoja kysymyksiä. Kaksi parasta ryhmää palkittiin.





Porukalla oli kiva pohtia oikeita vastauksia.


Pieni tapahtuma keskellä koulupäivää oli kiva piristys :)



Yhteisöpedagogit leikittivät yleisöä nouda yleisöstä-kilpailulla.

Tapahtuman lopuksi fiilisteltiin jo tulevilla vanhojen tansseilla. Liikunnan opettajat Tiina ja Kim ohjasivat koko salillisen tanssimaan tuttua Texasin keltaruusua. 




Yleisömme innostui ihanasti mukaan tanssiin ja kasvoilla näkyi iloisia ilmeitä. Toivottavasti saimme aloitettua tästä uuden perinteen, jota tulemme ensi vuonna jatkamaan ja kehittämään!







LUMATEK-linjan teknologiapajat

LUMATEK-linjan 1. vuosikurssin opiskelijat osallistuivat Oulun yliopiston Buutti Oy:n tarjoamiin teknologia-työpajoihin loka-marraskuun aikana. Työpajat ovat kouluille ilmaisia. 

Tällä kertaa rakennettiin langaton sääasema, joka lähettää kosteusprosentin ja lämpötilan nettiin.

 Opiskelijat saivat työssä käytetyt mikrokontrollerit omaksi, joten harrastusta voi jatkaa kotona.


Hönkäisy anturiin antoi oheiset lukemat lämpötilalle ja kosteudelle.


Pajan työskentelyä ohjattiin englanniksi, ohjaajina toimivat Gleb Bulygin ja Megumi Iwata.