perjantai 11. huhtikuuta 2025

Yhdenvertaisuuspäivä

 Keskiviikkona 2.4. vietimme lukiolla yhdenvertaisuuspäivää. Lukion toimipaikkojen yhdistymisen jälkeen yhdenvertaisuuspäivää on vietetty jo kolmena keväänä peräkkäin, joten siitä on muodostunut jo perinne. Kaksi vuotta sitten teemana oli hyvin värikäs Pride-päivä, viime vuonna vietettiin antirasismipäivää mm. paneelikeskustelun merkeissä ja tänä vuonna yhdenvertaisuuspäivän teemana oli tasa-arvo.

Heti aamusta alkaen opiskelijat saivat vastata heille lähetettyyn tasa-arvovisaan. Visassa he saivat joko veikkaamalla tai tietoa hakemalla pohtia vastauksia erilaisiin tasa-arvotyötä koskeviin kysymyksiin. Visaan tuli runsaasti vastauksia ja kolme parhaiten pärjännyttä ja kaksi arvottua osallistujaa saivat palkinnoksi lahjakortin ja huivin.

Iltapäivällä kokoonnuimme saliin kuuntelemaan Rauhankasvatusinstituutin edustajan Anu Railasto-Moranin luentoa Ecoality-projektista, joka yhdistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden käsitteen ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön ja ilmasto-oikeudenmukaisuuteen. Luentoon sisältyi pelkän puheen lisäksi myös interaktiivisia osuuksia, joissa opiskelijat pääsivät pohtimaan omaa suhtautumistaan ilmastoasioihin. 

Anu Railasto-Moran rauhankasvatusinstituutista.


Ecoality-projektin tavoitteet liittyvät YK:n Agenda2030-tavoitteista etenkin sukupuolten tasa-arvoon ja ilmastotekoihin. Railasto-Moran avasi teemoja mm. kertomalla ilmastonmuutoksen, ihmisten toiminnan ja luonnon keskinäisistä riippuvuuksista. Hän myös avasi hieman tutkimustuloksia nuorten suhtautumisesta ilmastonmuutokseen. Ilmasto-oikeudenmukaisuuden keskiössä oli mm. se ajatus miten maailman väestöstä rikkaimmat aiheuttavan suurimmat hiilidioksidipäästöt, mutta usein niistä kärsivät eniten köyhimmät. Köyhillä alueilla elävillä on myös usein heikommat edellytykset sopeutua ilmastonmuutoksesta aiheutuviin haittoihin. Haitat myös kohdistuvat eri tavoin eri sukupuoliin.

 Luennolla pohdittiin myös sitä, miten yksittäinen ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja tärkeimpiä toimia ovat oman kulutuskäyttäytymisen ohella myös muihin ihmisiin, yrityksiin ja päätöksentekoon vaikuttaminen. Luennon jälkeen pidettiin opettajien ja kouluttajien kesken pieni kahvitauko, jonka jälkeen Railasto-Moran ja hänen mukanaan vieraaksi tulleet kaksi korkeakouluharjoittelijaa vetivät opettajille tunnin mittaisen koulutuksen, jossa opettajat pääsivät käytännössä kokeilemaan tunneilla toteutettavia harjoitteita päivän teemaan liittyen. Sieltä saimme paljon ideoita ja valmista materiaalia käytettäväksi opetuksessa. 

Oli todella hienoa saada asiantuntevat vieraat tänne meille Kokkolaan. Vieraatkin kokivat yhteistyömme todella mukavaksi ja mielellään kävivät meille luennoimassa ja meitä kouluttamassa. Kiitos paljon vieraille päivän ohjelmasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti