Kokkolan suomalaisella lukiolla järjestettiin 15.4. KOSEKin yrittäjyyskasvatuksen organisoima paneelikeskustelu teemalla kielten ja kansainvälisyyden merkitys nykyhetken ja tulevaisuuden työelämässä.
Paneelin idea sai alkunsa lukion kieltenopettajien tarpeesta: opettajat halusivat tuoda opiskelijoille esiin kielitaidon käytännön tärkeyttä ja vahvistaa opiskelijoiden innostusta ja motivaatiota kielten opiskeluun. Tärkeänä pidettiin myös nuorten ymmärryksen kasvattamista siitä, kuinka kansainvälinen ja vientipainotteinen Kokkola on alueena ja työelämältään.
Kokemuksia ja näkemyksiä kielitaidon roolista työelämässä jakoivat työelämän edustajat vasemmalta Matthew Mendy (Kokkolanseudun kehitys), Tuomas Pasanen (Kongsberg Maritime Finland), Mikko Uusitalo (Bolt Works, Copara Leather Ltd/Agency & Consulting ja VUOTIA) ja Linda Jansson (Arctial-hanke). Oikealla paneelin moderoija, KSL:n opiskelija Päivikki Nokelainen. Keskustelua käytiin monikielisesti – suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Paneelissa nostettiin esiin kielitaidon merkitys eri aloilla, niin paikallisesti kuin globaalistikin.
Osallistujina olivat kaikki Kokkolan suomalaisen (KSL) ja ruotsinkielisen lukion (KSG) toisen vuosikurssin opiskelijat. Paneelin moderoi Kokkolan suomalaisen lukion opiskelija Päivikki Nokelainen.
Keskustelijat toivat esille omista koulumuistoistaan sen, että opettajat rohkaisivat vahvasti puhumaan kieltä. Viimeistään työelämään siirtyminen pakottaa käyttämään kieliä. Alueellamme on paljon vientiin painottuvaa teollisuutta ja yrityksiä. Yritysten toimipisteitä voi olla monissa maissa, jolloin esimerkiksi työpalavereissa tai asiakastapaamisissa puhutaan vierasta kieltä. Myös Suomessa työyhteisöt voivat olla hyvin kansainvälisiä, jolloin jo kahvipöytäkeskustelutkin käydään englanniksi. Panelistit totesivat, että minne tahansa menetkin, kieli on avain kaikkeen. Se on avain ymmärtää toista kulttuuria.
Englannin kielestä todettiin, että nykymaailmassa se on lähes tulkoon pakko osata ja muiden kielten osaaminen tulee bonuksena. Useampien kielien hallitseminen madaltaa aina uuden kielen oppimista.
Pilke silmäkulmassa todettiin, että vaikka puhuisit ns. rallienglantia, siitä on kuitenkin se hyöty, että tulet ymmärretyksi.
Panelistit painottivat myös aloittamaan rohkeasti kielen käyttämisen siltä tasolta missä nyt on. Kielitaito tulee ajan mittaan sujuvammaksi, ja sitä paitsi tosi harva puhuu esimerkiksi täydellistä englantia. Paljon tärkeämpää esimerkiksi työn saannin kannalta on hyvä asenne, jolla työhön ja siinä kehittymiseen suhtaudutaan. Keskustelijoille esitettiin kysymys syrjäyttääkö tekoäly kielen oppimisen tarpeen. Näin ei heidän mielestään ainakaan tällä hetkellä ole, vaan tarvitaan kieltä hallitseva ihminen tarkistamaan tekoälyn tuottaman sisällön oikeellisuus. Sen sijaan he kertoivat, että käyttävät tekoälyä työssään apuna lähes päivittäin suunnittelun ja ideoinnin apuvälineenä.
KOSEK ja Kokkolan suomalaine lukio haluavat kiittää paneelin vieraita ja moderoijaa Päivikkiä sekä KSL:n kieltenopettajia yhteistyöstä – upeaa vuoropuhelua, käytännön esimerkkejä ja arvokkaita oivalluksia!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti