Kokkolan kaupunki ja Kokkolanseudun kehitys KOSEK järjestivät yhteisen opintojakson Centria-ammattikorkeakoulun ja Kokkolan suomalaisen lukion kanssa. Ammattikorkeakoulun ja lukion opiskelijoille räätälöity kokonaisuus yhdisti Centrian Customer Experience Management -kurssin ja KSL:n vapaavalintaisiin opintoihin kuuluvan Business and Economics -opintojakson. Yhteinen kokonaisuus tarjosi opiskelijoille monialaisen ja käytännönläheisen oppimiskokemuksen.

Centria AMK:n ja Kokkolan suomalaisen lukion opiskelijoista muodostetut tiimit esittelivät visionsa Kokkola-salissa järjestetyssä pitchaus-tilaisuudessa.
Opintojen keskeisenä kehittämistehtävänä toimi Kokkolan kaupungilta saatu toimeksianto Raatihuoneen tulevaisuuden käyttömahdollisuuksien kartoittamiseksi. Opiskelijat laativat historialliselle Raatihuoneelle käyttö- ja palvelukonseptisuunnitelman.

Molempien oppilaitosten opiskelijat kokoontuivat yhteen ideoimaan projektitehtävää.
Työskentelyssä opittiin myös tiimityöskentelyn taitoja ja kommunikoitiin englanniksi.

Useamman tiimin esityksessä tuotiin esille monipuolinen tilojen hyödyntäminen.
Opintojakson opettajina toimivat Centrian Ann-Christine Johnsson sekä KSL:n Anniina Koskiniemi ja Janne Klemola. Kurssi tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden syventyä asiakaslähtöisen liiketoiminnan kehittämiseen, strategiseen ajatteluun sekä kehittää esiintymis- ja vuorovaikutustaitojaan.

Muut ryhmät ja opettajat seurasivat mielenkiinnolla esityksiä.
Myös KOSEK osallistui opintojakson toteutukseen. Yhtenä osuutena oli KSL:n opiskelijoille toteutettu kolmen oppitunnin sarja, jossa käsiteltiin liiketoiminnan kehittämistä, strategiaa ja asiakasymmärrystä. Luennoilla vieraili lohtajalainen MÖ Foods Oy:n Annamari Jukkola, joka esitteli yrityksen strategisia valintoja ja liiketoimintamallia. Opiskelijat pääsivät analysoimaan MÖ Foodsin strategiaa ja pohtimaan sen kehittämismahdollisuuksia.
Asiantuntija Sari Yli-Hukka KOSEK:lta alusti lukion opiskelijoille muun muassa asiakaskokemuksesta ja asiakasymmärryksestä liiketoiminnan kehittämisessä.
MÖ Foods Oy:n Annamari Jukkola kertoi yrityksestä, sen arvoista ja liiketoimintamallista.
Tarjolla oli myös Mö:n tuotteiden maistiaisia.
Raatihuoneeseen opiskelijat tutustuivat K.H.Renlundin museon kulttuuriympäristöamanuenssi Jouni Mustosen johdolla. Mustonen syvensi opiskelijoiden ymmärrystä Raatihuoneen historiasta ja kohteen käyttötarkoituksesta, antaen ajatuksia tulevaisuuden käyttö- ja palvelukonseptin kehittämiseen.
Työskentely jatkui pienryhmissä. Ryhmät esittelivät ideoitaan Kokkola-salissa perjantaina 21.3.2025. ”Opiskelijoiden esittelemistä ideoista heijastuivat historialliset painopisteet. Työryhmät olivat onnistuneesti poimineet suunnitelmiinsa kiinteistön arvolle luonteenomaisia elementtejä”, totesi kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Terho Taarna.

Esitysten jälkeen puheenvuoron käytti Keskipohjanmaa-lehden toimittaja Anni Saari, kuvassa oikealla. Hän oli positiivisesti yllättynyt esitysten tasosta ja ideoista. Hän kehui kaikkien huolellista paneutumista asiaan ja toivoi tietysti, että jokin ideoista päätyisi toteutettavaksi. Myös raatiin kuuluneet Terho Taarna ja Jouni Mustonen olivat mielissään ideoista ja totesivat tiimit niin tasaväkisiksi, että kaikki ovat voittajia. Vasemmalta lukien opettajat Anniina Koskiniemi ja Janne Klemola, KSL, Sari Yli-Hukka, KOSEK ja Ann-Christine Johnsson, Centria AMK.
Yhteisesti toteutettu opintojakso osoitti onnistuneesti, kuinka eri koulutusasteet ja opettajat voivat tehdä yhteistyötä monialaisessa ympäristössä ja yhteistyössä julkisen organisaation kanssa. Kurssi tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella englanninkielistä pienryhmätyöskentelyä ja soveltaa oppimaansa todelliseen kehittämiskohteeseen. Opintojakson lopputuloksena syntyneet ideat tarjoavat Kokkolan kaupungille arvokasta pohdintamateriaalia Raatihuoneen tulevaisuuden suunnitteluun.