Keitä me olemme?
Ryhmämme ALAS koostuu ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista (Martti Torvikoski, Santeri Kallio, Säde Sainio, Into Haukkala, Päivikki Nokelainen ja Tuuli Mikkonen) ja osallistumme vuoden 2025 Cansat kilpailuun, joka järjestettiin maaliskuun lopulla Vaasassa.
Cansat on kilpailu, jossa lukioikäiset oppilaat rakentavat yhdessä tölkin kokoisen satelliitin. Pienikokoinen satelliitti lähetetään noin kilometrin korkeuteen Vaasassa sijaitsevassa kilpailutapahtumassa. Kilpailussa arvostellaan mm. ryhmän teknistä osaamista ja työskentelytaitoja. Satelliitille on määrätty kilpailussa pakollisia tehtäviä ja näiden lisäksi jokaisella ryhmällä voi olla yksi tai useampi toissijainen tehtävä, joka satelliitin pitää suorittaa lennon aikana. Vaasan kilpailun voittaja pääsee palkintomatkalle Alankomaihin tutustumaan ESA:n tiloihin.
Mikä oli meidän ideamme ja mistä kaikki lähti liikkeelle?
Kokosimme joukkueemme joulukuussa ja lähdimme heti ideoimaan satelliitin toissijaisia tehtäviä. Lopulta lähdimme toteuttamaan ideaa satelliitista, joka osaisi ohjata itseään laskuvarjon naruja kiristämällä tiettyyn suuntaan. Varjo tulisi toimimaan vähän samalla tyylillä kuin laskuvarjohyppääjien laskuvarjot. Tämän lisäksi halusimme tutkia sitä, voisiko satelliittimme toimia pelkällä aurinkovoimalla. Laitoimme siis tölkkimme ympärille aurinkopaneelin.
Toissijaisten tehtävien pohjalta lähdimme suunnittelemaan ryhmällemme nimeä, ja lopulta päädyimme nimeen ALAS, joka tulee sanoista Athmospheric Landing And Solar Energy. Nimen jälkeen piirsimme yhdessä logon, joka kuvastaa hyvin ryhmämme tavoitteita.
Mitä me teimme projektin aikana?
Projektin aikana pääsimme kokeilemaan monia erilaisia asioita. Aluksi lähdimme suunnittelemaan tölkin ulkokuorta satelliitillemme. Tämä tehtiin 3D-printterilla tulostamalla. Samaan aikaan lähdimme myös kehittämään laskuvarjoa ja ohjauskoodia satelliitin automaattiohjausta varten. Ohjauskoodia testasimme aluksi ohjattavan auton avulla, jolloin satelliitin ohjausta oli helppo kokeilla maasta käsin niin, ettei mikään hajoa. Projektimme aikana teimme myös useita testipudotuksia eri korkeuksista, jotta näkisimme, miten varjo toimii käytännössä. Näillä pudotuksilla saimme myös testattua paine- ja lämpömittariamme. Yksi kilpailun arvostelualueista oli sosiaalinen media ja projektimme esilletuonti. Päivitimme siis projektin aikana Instagram ja YouTube -tilejä sekä pidimme livelähetyksiä laukaisuista. Projektimme oli myös lehtiartikkelissa ja kävimme muutamalla koululla pitämässä esityksiä ja innostamassa nuorempia mukaan tulevien vuosien projekteihin.
Projektissa pääsi harjoittelemaan mikropiirin rakentamista
ja myös ohjelmointia.
Satelliitissa käytetty laskuvarjo.
Mitä kilpailussa tapahtui?
Kilpailu alkoi torstaina 27.3. Ensimmäisenä päivänä kilpailijoille esiteltiin paikkoja, saimme koristella rakettiamme ja satelliittimme pääsi rakettipoikien turvatarkastuksesta läpi.
Toisena kilpailupäivänä pääsimme laukaisemaan rakettimme. Meidän piti olla ensimmäisiä, mutta antennin katkeamisen vuoksi laukaisimme rakettimme ilmaan toisena. Laukaisu ei onnistunut täydellisesti. 16 narua, jotka pitivät varjoa kiinni satelliitissa, irtosivat ja tölkkimme tuli vain kuuden narun varalla alas. Nämä kuusi narua repivät servoa eli ohjausmoottoria, mikä johti sen hajoamiseen. Aurinkopaneelimmekaan ei toiminut täydellisesti, vaan vastussilta oli liian heikko, jolloin saimme tulokseksi vain maksimiarvoja koko lennon ajalta. Laukaisun jälkeen lähdimme tekemään loppuesitystä, vaikka olimme tuloksiimme hieman pettyneitä.
Koska laukaisumme epäonnistui, pyysimme tuomaristolta uutta mahdollisuutta laukaista satelliittimme. Saimme luvan uudelleen laukaisuun. Korjasimme satelliittimme nopeasti laukaisukuntoon ja aloimme valmistautumaan uuteen laukaisuun. Emme kuitenkaan enää kerenneet laukaista rakettia uudestaan, koska perjantain tuulisen sään takia laukaisuja jouduttiin siirtämään seuraavan päivän puolelle.
Laukaisun valmistelua ...
ja nappiin mennyt toinen laukaisu.
Lauantaina loppuesityksemme valmistelu jatkui ja pidimme edelleen toivoa yllä uuden laukaisun mahdollisuudesta. Edellisen päivän lykkääntyneet laukaisut loivat ruuhkaa, joten mahdollisuudet uudestaan laukaisulle olivat meille hyvin pienet. Saimme kuitenkin lopulta uuden mahdollisuuden laukaisuun, ja satelliittimme tuli tällä kertaa täydellisesti alas. Saimme siis tulokset, jotka vastasivat tavoitteitamme täydellisesti. Lauantai-iltana siirsimme uuden datan viimeiseltä laukaisukerralta loppuesitykseemme ja harjoittelimme esityksemme kuntoon.
Sunnuntaina jokainen tiimi pääsi esittämään loppuesityksensä tuomaristolle ja muille joukkueille. Olimme ensimmäisenä myös esiintymisvuorossa. Esityksemme onnistui hyvin ja voitimme lopulta koko kilpailun. Pääsemme siis kesän alussa matkaamaan Hollantiin!
Voittoisa ALAS-tiimi yhdessä opettajansa ja ohjaajansa Erkko Saviaron kanssa.
Mitä olemme saaneet kilpailulta?
Olemme päässeet oppimaan projektin aikana paljon uusia asioita ja samalla hyödyntämään jo aikaisemmin oppimiamme taitoja. Jokaisella meistä on omat erilaiset vahvuusalueet ja olemme päässeet tekemään asioita, jotka tukevat omia kiinnostuksemme kohteita. Projektin aikana myös ryhmätyöskentely on äärimmäisen tärkeää ja meidän tiimistämme onkin muodostunut tiivis porukka, jossa on mitä mahtavin ilmapiiri. Olemme saaneet toisiltamme tukea erilaisten asioiden tekemisessä, ja kokemuksena tämä projekti on ollut ikimuistoinen.
Tuuli Mikkonen, ALAS-tiimin jäsen